بررسی مشکلات جوانه زنی و روشهای شکستن خواب بذر سیاه گینه (Dendrostellera lessertii Van Tiegh)

Publish Year: 1384
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 20

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJRFP-13-3_005

تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403

Abstract:

سیاه گینه (Dendrostellera lessertii Van Tiegh) گونه ای بوته ای است که در عرصه های مراتع ایران گسترده است. از آنجا که این گیاه برای دام غیرخوشخوراک است، مورد توجه محققان و مرتعداران قرار نگرفته است. عصاره سمی برگهای سیاه گینه به طور قابل توجهی تکثیر سلولهای سرطانی را کاهش می دهد و از تکثیر تصاعدی آنها جلوگیری می کند. اثر ترکیب خالص عصاره سلولهای برگ این گیاه بر روی فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز در چهار نوع سلولهای سرطانی انسان موثر است. برای تولید وسیع، اهلی کردن و اصلاح این گیاه دارویی، شناخت و بررسی روشهای تکثیر از طریق بذر آن ضروری است. یکی از عوامل مهم در ارزیابی کیفیت بذر، بررسی چگونگی جوانه زنی و درصد جوانه زنی بذر است. بذرهای مورد نیاز این تحقیق از چند رویشگاه مختلف، از استانهای مرکزی و اصفهان جمع آوری شد. تیمارهای اعمال شده بر روی بذرها شامل پیش تیمار سرما، نیترات پتاسیم (KNO۳)، اسید جیبرلیک (GA۳)، شن گلدانی، اسید سولفوریک ۹۵% (H۲SO۴) و شاهد بودند. برای ضدعفونی کردن نمونه های بذری هر تیمار از محلول ضدعفونی کننده محلول ویتاواکس به مدت ۱۰ دقیقه استفاده شد. آزمون اولیه در دو دمای ثابت (ºC۲۵) و دمای متناوب (ºC۲۰- ۲۵) انجام پذیرفت. میزان جوانه زنی و رشد ریشه چه و ساقه چه با تیمارهای مذکور در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام و مقایسه میانگین ها بر اساس آزمون دانکن در سطح ۵%α =  مورد تجزیه قرارگرفتند. در میان تیمارهای بکار گرفته شده، بیشترین جوانه زنی در تیمار اسید سولفوریک ۹۵% به مدت ۵ دقیقه بدست آمد. دشوار بودن جوانه زنی بذرهای سیاه گینه احتمال دارد که ناشی از بازدارندگی پوسته ای آن باشد که می توان با روشهای خراش دهی شیمیایی یا مکانیکی آنرا برطرف نمود. لازم به ذکر است که در طبیعت پوسته سخت و غیر قابل نفوذ بذرهای سیاه گینه به عنوان مزیتی ارزشمند از این گیاه برای حفظ و تداوم نسل این گونه دارویی در شرایط خشک و نیمه خشک ایران به شمار می رود.

Keywords:

سیاه گینه (Dendrostellera lessertii) , گیاه دارویی , جوانه زنی , پیش سرمادهی , بازدارندگی پوسته ای , خراش دهی شیمیایی و مکانیکی

Authors

M. Ghorbanli

دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان

A. Ghamari Zare

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران ص. پ ۱۱۶ – ۱۳۱۸۵

S. Hosseini

دانشگاه پیام نور تهران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • اخیانی، خدیجه ۱۳۷۴. فلور ایران تیره مازریون. شماره ۱۵، موسسه ...
  • زرگری، علی ۱۳۶۹. گیاهان دارویی. جلد چهارم، چاپ و انتشارات ...
  • علیزاده، محمدعلی و حمید رضا عیسوند ۱۳۸۰. بررسی درصد جوانه ...
  • نصیری، محسن و حمید رضا عیسوند ۱۳۸۰. بررسی اثر اسید ...
  • Dais SC, P.H. ۱۹۷۰ Flora of Turkey and the Eat ...
  • Ellis, R.H., Hong, T.D. and Roberts, E.H. ۱۹۸۵. Hand Book ...
  • Mayer, A.M. and Poljakoff–Mayber, A. ۱۹۸۹. The Germination of Seeds. ...
  • Qamaruddin, M. ۱۹۹۱. Appearance of the zeatin riboside type of ...
  • Sadghi, H., Yazdanparast, R., Smith, D.L. ۲۰۰۲. Isolation and structure ...
  • نمایش کامل مراجع