ارزیابی تنوع ژنتیکی عملکرد علوفه و بذر در جمعیتهای شبدر قرمز (Trifolium pratense L.) با استفاده از روشهای آماری تجزیه چند متغیره

Publish Year: 1383
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 19

This Paper With 26 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJRFP-12-1_007

تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403

Abstract:

به منظور بررسی تنوع ژنتیکی عملکرد علوفه و بذر در شبدر قرمز، ۹ جمعیت داخلی و خارجی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با ۳ تکرار در مرکز تحقیقات البرز واقع در کرج مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات اندازه برگ، طول میانگره، طول دمبرگ، ارتفاع کانوپی، دیرزیستی، تعداد گل آذین در ساقه، تعداد گل آذین در بوته، تعداد ساقه در بوته، تعداد گلچه در گل آذین، تعداد بذر در گل آذین، فرم رویش، وزن هزار دانه، عملکرد بذر و عملکرد علوفه به مدت ۲ سال مورد مطالعه قرار گرفتند. دادههای مربوط به میانگین هر سال مورد تجزیه واریانس ساده و دادههای ۲ سال با استفاده از طرح کرتهای خرد شده در زمان تجزیه شدند. برای تعیین فاصله ژنتیکی و گروه بندی جمعیتها از تجزیه به مولفههای اصلی و تجزیه کلاستر استفاده شد. نتایج تجزیه آماری نشان داد که تفاوت میان جمعیتها به جز طول میانگره و تعداد گل آذین در بوته برای سایر صفات معنیدار بود. جمعیت خارجی ۳۲۴ با متوسط عملکرد علوفه خشک سالیانه ۱۰ تن در هکتار و متوسط عملکرد بذر ۴۳۲ کیلوگرم در هکتار تفاوت معنیداری با سایر جمعیتها داشت. با استفاده از تجزیه به مولفههای اصلی مهمترین متغیرهای موثر در عملکرد علوفه و بذر شناسایی شدند. مولفه اول ۸۱% از کل واریانس متغیرها را توجیه کردند. صفات تعداد ساقه در بوته، طول دمبرگ، عملکرد علوفه، تعداد گل آذین در بوته، دیرزیستی، طول میانگره و ارتفاع کانوپی مهمترین نقش را در تبیین مولفه اول داشتند و ۵۵% از واریانس متغیرها را توجیه کردند، در حالی که، در مولفه دوم صفات تعداد بذر در گل آذین، تعداد گل آذین در ساقه، وزن هزار دانه و عملکرد بذر مهمتر بودند. در مولفه سوم نیز صفاتی از قبیل فرم رویش، تعداد گلچه در گل آذین و تعداد گل آذین در ساقه دارای بیشترین اهمیت بودند. با توجه به این نتایج میتوان مولفه اول را مولفه عملکرد علوفه، مولفه دوم را مولفه عملکرد بذر و مولفه سوم را مولفه ساختار مورفولوژیکی گیاه نامید. نتایج حاصل از تجزیه کلاستر، جمعیتهای مورد بررسی را در ۳ کلاستر مختلف قرار داد. جمعیتهای موجود در کلاستر ۱ (۴، ۱۷۵۳ و ۶۱۸) از لحاظ عملکرد بذر و صفات موثر بر آن دارای بیشترین مقدار بودند جمعیتهای کلاستر۲ شامل (۳۲۴ و ۱۵۶۸) دارای منشا خارجی بوده و بیشترین عملکرد علوفه را نمایش دادند. در نهایت جمعیتهای موجود در کلاستر ۳ از لحاظ صفات عملکرد بذر و علوفه نسبت به دو گروه دیگر ضعیفتر بودند.

Keywords:

شبدر قرمز Trifolium pratense , عملکرد بذر , عملکرد علوفه , تجزیه به مولفههای اصلی و تجزیه کلاستر

Authors

A. A. Jafari

استاد پژوهش و رئیس بانک ژن موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

M. Hesamzadeh

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران

H. Madah Arefi

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • پیمانی فرد، ب.، ملک پور، ب. و فائزی پور، م.، ...
  • میرزایی ندوشن، ح.، ۱۳۷۵. توارث فرم رویشی در تودههای شبدر ...
  • Crusius, A.F., Paim, N.R., Agnol, M.D. and Castro, S.M. de ...
  • Duke, J.A., ۱۹۸۳. Trifolium pratense L. Handbook of Legumes crops. ...
  • Humphreys, M.O., ۱۹۹۱. A genetic approach to the multivariate differentiation ...
  • NIAB, ۱۹۹۷. Recommended list of grasses and legumes for United ...
  • Peters, J.P. and Martinelli, J.A., ۱۹۸۹. Hierarchical cluster analysis as ...
  • Taylor, N.L. and Smith, R.R., ۱۹۸۰. Red clover breeding and ...
  • Taylor, N.L. and Smith, R.R., ۱۹۹۵. Red clover. In: “Forages” ...
  • Weddell, J.R., Gilliland, T.J. and McVittie, J., ۱۹۹۷. Evaluation procedure: ...
  • نمایش کامل مراجع