CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

جستاری براحیاء بافت های تاریخی با تاکیدبر آموزش مشارکتی جهت ارتقاء تعاملات اجتماعی (نمونه موردی: بافت تاریخی جمعه مسجد اردبیل )

عنوان مقاله: جستاری براحیاء بافت های تاریخی با تاکیدبر آموزش مشارکتی جهت ارتقاء تعاملات اجتماعی (نمونه موردی: بافت تاریخی جمعه مسجد اردبیل )
شناسه ملی مقاله: HSICONF01_036
منتشر شده در اولین همایش ملی سکونتگاه های انسانی ایران در سال 1403
مشخصات نویسندگان مقاله:

سویل مجیدزاده - دانشجوی دکتری شهرسازی، گروه شهرسازی، واحدتبریز، دانشگا ه آزاد اسلامی، تبریز، ایران .
مریم حافظی فر - استادیار، گرو ه معماری، دانشگا ه آزاد اسلامی واحد اردبیل، اردبیل، ایران.

خلاصه مقاله:
فضاهای شهری علی الخصوص محدوده های بافت تاریخی و قدیمی به علل وجود جاذبه های نوستالژیک ، معماری، فرهنگی ، بناهای باارزش که نمادی از شرایط اقتصادی، اعتقادی و اجتماعی آن دوران میباشد، از جمله نواحی مهم شهر به حساب می آید. ضرورت بحث و توجه به سیمای کالبدی بافت های تاریخی ، توجه به فرسودگی روزافزون آنهاست . جلوگیری از تداوم این روند، نیازمند تدوین برنامه ها و طرحهای ضرورتی است . بدین ترتیب میتوان از تهدیدهای زیست محیطی و نابودی این بافتها جلوگیری کرد. بی توجهی به ساماندهی محیط و شرایط زندگی امروزی، محیط های تاریخی و با ارزش را به فضاهای خالی از سکنه و بی روح و بی ثمر تبدیل خواهد کرد. حاصل این بی توجهی ، تبدیل این محیطها به محله های ناامن ، فاسد و خالی از سکنه است .از طرفی در مساله ساماندهی بافت های فرسوده توجه به نقش مردم (رویکرد مشارکتی ) برای پیشبرد اهداف بسیار مهم است و در واقع یکی از پیش شرط های بنیادین ، مشارکت وسیع عموم مردم در تصمیم گیری است . احیاء بافت های تاریخی با تاکیدبر آموزش مشارکتی جهت ارتقاء تعاملات اجتماعی دراستان اردبیل می تواند به دلیل نبود حیات شهری و تعاملات شهروندی دررابطه با این بافت های ارزشمند امری ضروری باشد. در این تحقیق که به صورت کاربردی می باشد، احیاء بافت های تاریخی بامشارکت شهروندی جهت ارتقاء تعاملات اجتماعی در منطقه تاریخی جمعه مسجد اردبیل مورد بررسی قرار گرفته است که از نظر روش تحقیق تحلیل محتوایی متون وآنالیز ویژگی های بافت در جدولSWOT خواهد بود. نتایج پژوهش نشان داد، بهره گیری از نظرات شهروندان با هدف رفع نیازشان در مرحله طراحی - در نظر گیری همه قشر و همه سنین برای استفاده از مکان- پذیرابودن فضای عمومی بادر نظرگیری نیاز کاربران- نورپردازی مناسب -پرهیز از ایجاد فضاهای خلوت و... میتواند موثر باشد.

کلمات کلیدی:
احیاء، بافت تاریخی ، مشارکت شهروندی، تعاملات اجتماعی ، جمعه مسجد اردبیل

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/2086450/