تبیین و سنجش مولفه های کیفیت بخشی به فرایند طراحی معماری بر پایه استعاره های مفهومی به روش ترکیبی (موردپژوهی: کارگاه طراحی معماری ۳-دانشگاه فنی و حرفه ای)
Publish place: KARAFAN، Vol: 20، Issue: 4
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 42
This Paper With 25 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_KARFN-20-4_005
تاریخ نمایه سازی: 10 مهر 1403
Abstract:
همگام با تحول نظریه پردازی ها در باب فرایند طراحی معماری، آفرینش طرح مایه به عنوان بخش مهمی از این فرایند پیچیده، همواره در ادبیات طراحی پژوهی موردتوجه قرار گرفته است؛ بنابراین آموزش تفکر معمارانه و تقویت مفهوم پردازی به موازات جریان اصلی آموزش طراحی و دانش معماری ضرورت دارد. اگرچه در این حوزه، پژوهش های قابل توجه صورت گرفته است ولی پاسخ گوی کاربردی نمودن فرایند طراحی متناسب با مهارت های لازم برای ورود به حرفه معماری نیست. این پژوهش می کوشد از طریق مطالعات بین رشته ای و با هدف توسعه کیفی آموزش فرایند طراحی معماری به کیفیت بخشی با استمداد از استعاره های مفهومی و رویکرد ترکیبی بپردازد. در بخش کیفی بر پایه تحلیل محتوای منابع علمی و استدلال منطقی، ۴ مولفه «جست و جوی مفاهیم ذهنی متناسب با موضوع طراحی، تشخیص و انتخاب مفاهیم، تناسب طرح مایه معماری با مفاهیم انتخابی و پرورش طرح مایه»، استخراج شده و مدل مفهومی پژوهش را شکل می دهد. سپس بر مبنای این مدل به روش اقدام پژوهی یک تمرین در کارگاه طراحی معماری ۳ اجرا شد و توسط سه داور خبره مورد ارزیابی قرار گرفت. این داده ها در بخش کمی به روش آزمون t مستقل و نرم افزار spss ویراست ۲۶ تحلیل شد. یافته ها نشان می دهد کاربرد استعاره های مفهومی در آموزش فرایند طراحی معماری، سودمند است و این جابه جایی ذهنی از حوزه معماری به حوزه ادبیات با کیفیت بخشی به فرایند طراحی ارتباط معنادار دارد. نتایج حاصل از پژوهش، تایید می نماید که روش پیشنهادی هم در ساختاربخشی به مسئله طراحی و هم در دستیابی به طرح مایه متناسب با ۴مولفه مذکور به صورتی قابل توجه تاثیرگذار است.
Keywords:
Authors
سمیه داودی
دانشجوی دکتری تخصصی معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
راضیه لبیب زاده
استادیار، گروه معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
نیر طهوری
استادیار، گروه هنر، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :