رابطه تجارب آسیب زای دوران کودکی و قلدری سایبری با نقش میانجی صفات سه گانه تاریک در نوجوانان
Publish place: Quarterly Journal of Child Mental Health، Vol: 11، Issue: 1
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 55
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CHILD-11-1_003
تاریخ نمایه سازی: 16 مهر 1403
Abstract:
زمینه و هدف: قلدری سایبری از آسیب پذیرترین نوع قلدری در نوجوانان است که ممکن است ناشی از تجارب آسیب زای کودکی و صفات سهگانه تاریک شخصیت آنان باشد. از اینرو پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه تجارب آسیب زای دوران کودکی و قلدری سایبری با نقش میانجی صفات سه گانه تاریک در نوجوانان انجام شد.
روش: روش پژوهش از نوع مطالعات همبستگی با الگویابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه یکم و دوم ناحیه یک شهر رشت در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بود. نمونه اولیه ۴۸۰ نفر و به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند که بعد از حذف نمونه های مخدوش، تعداد ۳۸۰ نمونه به عنوان نمونه نهایی در نظر گرفته شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه تجربه قلدری – قربانی سایبری (آنتیادو و همکاران، ۲۰۱۶)، پرسشنامه ترومای دوران کودکی (برنستاین و همکاران، ۱۹۹۴) و مقیاس شخصیت تاریک (جانسون و وبستر ، ۲۰۱۰) بودند. جهت تجزیه وتحلیل دادهها از روش تحلیل معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS۲۲ و Amos۲۴ استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان دهنده برازش مطلوب مدل پیشنهادی بوده است. یافته ها نشان داد تجارب آسیب زای دوران کودکی بر قلدری سایبری (۵۸۳/۰= β) و صفات سه گانه تاریک (۷۱۴/۰= β) و صفات سهگانه تاریک بر قلدری سایبری (۳۱۸/۰= β) اثر مستقیم دارد (۰۵/۰>P). همچنین نقش میانجی صفات سه گانه تاریک بین تجارب آسیب زای دوران کودکی و قلدری سایبری (۲۲۷/۰=β) معنادار شد (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: به طورکلی می توان نتیجه گرفت افراد آسیب دیده در دوران کودکی مستعد قلدری سایبری در فضای مجازی هستند که صفات سه گانه تاریک شخصیت نیز نقش معناداری در پیش بینی قلدری سایبری در نوجوانان دارد.
Keywords:
Cyberbullying , childhood traumatic experiences , dark triad traits , adolescents , قلدری سایبری , تجارب آسیب زای دوران کودکی , صفات سه گانه تاریک , نوجوانان
Authors
محمود خلیلی نژاد رشت آباد
Science and Research Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
زینب آور
Tonekabon Branch, Islamic Azad University, Iran
فاطمه رحمتی توسه کله
Science and Research Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
احمدعلی نعمت پور درزی
Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :