شناسایی و اولویت بندی راهبردهای حکمرانی آب در راستای حفظ و توسعه فضای سبز با روش دلفی فازی و AHP (مورد مطالعه : استان قم )
Publish place: The first national conference on strategies for the development of green space in cities on the edge of the desert
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 73
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
GREENSPACE01_107
تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1403
Abstract:
در شرایط کنونی ، بحران آب بسیاری از شهرهای کویری در ایران را درگیر کرده و باعث شده که حیات منابع طبیعی و فضاهای سبز به شدت به خطر افتد. در کشور ما، اگرچه مسائلی خشکسالی و کم بارشی به ویژه در سالیان اخیر وجود داشته ، اما مشکلات مدیریت منابع آبی موجود نیز باعث تشدید بحران آب شده است . از این رو، خروج از این شرایط بدون بهرهگیری موثر از رویکرد حکمرانی برای مدیریت اثربخش منابع آبی امکانپذیر نیست . هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی راهبردهای حکمرانی آب در راستای حفظ و توسعه فضای سبز است . در این پژوهش ، از روش دلفی فازی و تکنیک AHP استفاده شد. پس از بررسی مبانی نظری و تحقیقات پیشین ، ۴۰ راهبرد حکمرانی منابع آب شناسایی شدند. سپس براساس راهبردهای شناسایی شده، پرسشنامه دلفی طراحی گردید و از ۱۵ نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی در سازمان جهادکشاورزی استان قم نظرخواهی به عمل آمد که نهایتا بعد از سه دور رفت و برگشت بین خبرگان اجماع حاصل شد. براساس یافته های تحقیق ، ۱۱ راهبرد اصلی و ۴۵ راهبرد فرعی برای حکمرانی مطلوب منابع آبی شناسایی گردید. راهبردهای اصلی شامل اعتمادسازی و مشارکت ، سازماندهی مسئولیت ها، قانونمداری، اقتصاد آب، مشروعیت بخشی ، مدیریت منابع آب، مدیریت نوآوری و تنوع، مدیریت مصارف آب، کارآیی ، مدیریت و سیاستگذاری کلان و جامعیت و یکپارچگی هستند. همچنین ، به منظور اولویت بندی راهبردها از روش AHP استفاده شد. در بین راهبردها، مدیریت و سیاستگذاری کلان با وزن ۱۲۵/۰، اعتمادسازی و مشارکت با وزن ۱۱۰/۰ و اقتصاد آب با وزن ۱۰۸/۰ به ترتیب مهم ترین راهبردها هستند. نتایج تحقیق نشان داد که برای بهبود حکمرانی آب باید مجموعه ای از راهبردهای چندگانه مورد استفاده قرار گیرد که این امر می تواند موجبات بهبود شرایط زیست محیطی و حفظ فضای سبز را فراهم کند.
Keywords:
Authors
کاظم سعادت خاتونی
دانش آموخته دکتری مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران