مطالعه تاثیر تنش گرمایی بر عملکرد و فراسنجه های ژنتیکی تولید شیر، تولیدمثل و SCS گاوهای هلشتاین ایران
Publish place: Research on Animal Production، Vol: 15، Issue: 3
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 66
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RAP-15-3_003
تاریخ نمایه سازی: 2 دی 1403
Abstract:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: بهبود توانایی حیوانات برای مقابله با شرایط نامطلوب محیطی یک چالش در صنعت دام میباشد. شرایط محیطی نامطلوب، بهویژه تنش گرمایی، مسائل اقتصادی مهمی در دامداری هستند، زیرا بر تولید گاوهای شیری تاثیر منفی می گذارند. اگرچه حیوانات قادر به سازگاری با آب و هوای گرم هستند، مکانیسمهای سازگاری آنها ممکن است برای عملکرد تولیدی آنها مضر باشد. پتانسیل ژنتیکی حیوان میتواند نقش مهمی در کنترل میزان کاهش تولید شیر، عملکرد تولیدمثل و سلامت پستان گله در شرایط آب و هوایی استرسزا ایفا کند. لذا هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تنش گرمایی بر صفات تولید شیر، تولیدمثل و نمره سلولهای سوماتیک (SCS) و شناسایی بهترین شاخص دما-رطوبت مناسب برای مطالعه تنش گرمایی در گاوهای شیری هلشتاین ایران بود. همچنین تحت ارزیابی ژنتیکی برای تنش گرمایی، پدران برتر ژنتیکی برای تحمل گرما شناسایی و ارزش ژنتیکی آنها در صفات عملکردی بررسی شد.
مواد و روشها: پارامترهای ژنتیکی مرتبط با تحمل تنش گرمایی شامل صفات تولید شیر، سلامت پستان (SCS) و تولیدمثل (روزهای باز و فاصله زایش تا اولین تلقیح) برآورد شدند. داده ها شامل ۱۴۵۷۳۱ رکورد روز آزمون گاوهای هلشتاین از اولین شیردهی در ۳۲۳ گله مرکز اصلاح نژاد ایران بین سال های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۸ جمع آوری شد. رکوردهای روز آزمون با مقادیر شاخص دما-رطوبت روزانه (THI) براساس سوابق هواشناسی ایستگاه های هواشناسی ادغام شدند. هر رکورد شامل حداقل، حداکثر و میانگین دمای روزانه، میانگین رطوبت نسبی روزانه و میانگین باران روزانه بود. فراسنجههای ژنتیکی با کمک مدل حیوان و رگرسیون تصادفی تحت روش بیزی با استفاده از نرمافزار GIBSF۹۰ برآورد شدند. برای تخمین مولفه های واریانس، از مدل های روز آزمون تکرارپذیر چند صفتی با رگرسیون تصادفی روی مقادیر THI استفاده شد. مدل ها شامل کلاس های روز آزمون گله و DIM بهعنوان اثرات ثابت، و هوای معمولی، تحمل گرما و محیطی دائمی بهعنوان اثرات تصادفی در نظر گرفته شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که صفات تولیدی و عملکردی باافزایش THI (THI>۷۲)کاهش فنوتیپی و ژنتیکی داشتند، در حالیکه سطحSCS با افزایش THI افزایش یافت. در تحقیق حاضر میانگین تولید شیر در محدوده شاخص THI<۷۲ روندی نسبتا ثابت با میانگین ۳۵/۷۲ کیلوگرم را طی کرد، اما با افزایش شاخص از آستانه ۷۲ شاهد کاهش میانگین تولید شیر به ۳۱/۲۵ کیلوگرم بودیم. در واقع میتوان گفت که نقطه بهینه THI برای تولید شیر بین ۷۲-۷۰ (۹ تا ۱۳ درجه سانتیگراد) مشاهده شد. بهطور متوسط میانگین روزهای باز ۲۸/۶۴±۱۱۴/۴۷ روز و فاصله زایش تا اولین تلقیح ۱۶/۴۲±۶۲/۳۸ روز تخمین زده شد. بیشترین طول روزهای باز و فاصله زایش تا اولین تلقیح طی تابستان (بهترتیب ۳۵/۴۱ و ۶۹/۷۱) و کمترین در زمستان (بهترتیب ۱۰۰/۰۷ و ۵۴/۶۴) مشاهده شد. علاوه بر این، صفات تولید شیر و تولیدمثل دارای بیشترین نسبت شیب ژنتیکی بودند که نشان می دهد در سطوح بالای THI بیشتر تحت تاثیر تنش گرمایی قرار می گیرند. از آنجاییکه این ویژگی به عنوان منعکس کننده بسیج ذخیره بدن شناخته شده است، استفاده از تغییرات آن در شرایط گرم میتواند یک نشانگر زیستی بسیار مقرون به صرفه برای تنش گرمایی در گاوهای شیری باشد که تعادل بین مصرف و تحرک در شرایط گرم را بیان کرده و لزوم وارد کردن اثر ژنتیک افزایشی در مدل ارزیابی مقاومت به گرما را پررنگ میکند. همچنین مرحله شیردهی که در آن گاوها تنش گرمایی را تجربه میکنند نیز بر شدت اثر تنش گرمایی بر تولید شیر تاثیر میگذارد. گاوهایی که در اواسط شیردهی هستند بیشترین آسیب، گاوهایی که در اوایل شیردهی هستند کمترین آسیب را میبینند، در حالیکه گاوهایی که در اواخر شیردهی هستند بهطور متوسط تحت تاثیر قرار میگیرند. گاوهای پر تولید در مقایسه با گاوهای کم تولید بیشتر تحت تاثیر تنش گرمایی قرار داشتند. از سویی دیگر، همبستگی ژنتیکی مثبت برای SCS بین تنش خنثی و گرمایی شناسایی شد، از اینرو ادامه انتخاب برای SCS پایین تر پاسخ انتخاب مطلوبی را برای SCS تحت تنش گرمایی بههمراه خواهد داشت.
نتیجهگیری: تنش گرمایی یکی از عوامل مهمی است که بر تولید شیر، تولیدمثل و سلامت گاو هلشتاین تاثیر منفی میگذارد. تاثیر تنش گرمایی را میتوان با اصلاح محیط (تغذیه و خنک کننده) یا با انتخاب ژنتیکی حیواناتی که کمتر تحت تاثیر تنش حرارتی قرار دارند، کاهش داد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که عمکرد تولیدی، تولیدمثلی و SCS بهمیزان قابل ملاحظهای تحت تاثیر شاخص دما-رطوبت قرار میگیرد. با توجه به این موضوع که پتانسیل ژنتیکی حیوانات تحت تاثیر تنش گرمایی متفاوت میباشد، و با توجه به تغییرات جهانی دما، توصیه میشود اثر مقاومت حیوان به تنش گرمایی بهعنوان یک عامل موثر در شاخصهای ارزیابی گاوهای نر و مولد ممتاز مدنظر قرار گیرد تا منجر به تولید و پرورش حیوانات مقاومتری در گلهها بهویژه در مناطق گرمسیری شود. شاخص THI بهینه برای گاوهای هلشتاین ایرانی زیر ۷۲ برای صفات تولیدی، تولیدمثلی و سلامت پستان بهدست آمد. اختلال در عملکردهای مختلف تولیدمثلی بهدلیل تنش گرمایی میتواند منجر به نرخ کم لقاح در اولین تلقیح و در نتیجه افزایش فاصله زایش و روزهای باز بهویژه در طول فصل گرم شود.
Keywords:
Authors
رضا سید شریفی
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
فاطمه علاء نوشهر
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tabriz, Tabriz, Iran
جمال سیف دواتی
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
نعمت هدایت ایوریق
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :