بازخوانی انتقادی نقد جامعه شناختی در ایران با تکیه بر مقالات علمی-پژوهشی
Publish place: Literary Research، Vol: 12، Issue: 47
Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 69
This Paper With 28 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LIRE-12-47_001
تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1403
Abstract:
جامعه شناسی ادبیات بر آن است تا فراتر از برخی شباهتهای ظاهری و محتوایی، تفسیری انتقادی از واقعیت منعکس شده در متن ادبی عرضه کند. در هر یک از رویکردهای نقد جامعه شناسی ادبیات، نسبت میان متن ادبی و واقعیتهای اجتماعی، گاهی در چهارچوب رابطه ای پیچیده و غیرمستقیم و گاهی به شکل رابطهای متناظرگونه و مستقیم، ترسیم می شود. با توجه به رواج نقد جامعه شناختی متون ادبی و افزایش گرایش به آن در ایران، ارزیابی آثار و دستاوردهای پژوهشگران این حوزه برای ارائه تصویری درست از وضعیت موجود و شناخت توانمندیها و کاستیهای آن ضروری به نظر می رسد.
در این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی، تلاش شده تا با نگاهی روش شناختی به مقالات علمی-پژوهشی این حوزه در دو دهه اخیر که در ایران منتشر شده است، تعداد ۳۰ مقاله گزینش شود و از نظر کیفیت رویارویی با متن ادبی، دقت در اجرای هدفمند نظریه ها و کیفیت پردازش اطلاعات بررسی شود تا از این طریق، مهمترین کاستیها و آسیبهای پژوهشهای جامعه شناسی ادبیات در ایران شناسایی، و عوامل اثرگذار بر آنها تحلیل گردد.
نتایج این بررسی نشان می دهد که پژوهشهای جامعه شناسی ادبیات در ایران به رغم تنوع در پرداختن به مسئله های مختلف، عموما از نظر خلاقیت در اجرای نظریهها کیفیت لازم را ندارد. از دیگر کاستیهای این حوزه می توان به ضعف تفکر انتقادی، تمرکز بر تبیین سطحی روابط میان متن و جامعه، بیتوجهی به رابطه ساختاری و در عین حال رابطه دیالکتیک میان شکل و محتوای اثر ادبی، نظریه زدگی، درک ناقص از ارتباط متن با نظریه، ضعف روش شناختی، کاهش گرایی، بدفهمی متون، گسستگی میان بخش نظری و عملی اشاره کرد.
Keywords:
sociological criticism of literary texts , scientific articles and literary criticism , consideration of topics of concern , and social realities in literary studies , کلیدواژه ها: جامعه شناسی ادبیات در پژوهشهای ادبی , مقالات علمی-پژوهشی و نقد ادبی , مسئله محوری , و واقعیت اجتماعی در پژوهشهای ادبی.
Authors
احمد رضی
دانشگاه گیلان
عبدالله راز
دانشگاه گیلان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :