ارزیابی و گزینش تست کراس‎های مقاوم به ریزومانیا و پوسیدگی ریشه بر اساس شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده آل (SIIG)

Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 49

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JRSB-40-1_003

تاریخ نمایه سازی: 10 اسفند 1403

Abstract:

به منظور انتخاب هیبرید ایده آل به لحاظ کلیه صفات مورد ارزیابی، تعداد ۱۶ هیبرید تست کراس همراه با رقم شاهد داخلی دنا و سه رقم شاهد خارجی FD۱۶B۳۰۱۳، Urselina و BTS۱۹۳۰، آزمایشاتی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در پنج منطقه کرج، میاندوآب، مشهد، شیراز و همدان طی سال زراعی ۱۴۰۲ اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اختلاف بین مواد گیاهی مورد مطالعه از نظر کلیه صفات مورد ارزیابی (غیر از صفات میزان پتاسیم ریشه) در سطح احتمال یک درصد معنی دار بودند که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی بین آن ها می باشد. بر اساس نتایج محاسبه شاخص SIIG، رقم FD۱۶B۳۰۱۳ در جایگاه اول و سپس هیبرید شماره ۱۲ [(۲۰۱-۹*۳۰۱-۱۱) * S۱ – ۹۸۰۱۳۳] در جایگاه دوم قرار گرفت. رقم دنا با کمترین شاخص SIIG به عنوان ضعیف ترین و مطابق نتایج اکثر مناطق، هیبرید شماره ۴ و ۵ نیز بعد از رقم دنا از وضعیت نامطلوبی برخوردار بودند. . بر اساس میانگین داده ها، بیشترین همبستگی مثبت و منفی معنی دار به ترتیب بین شاخص SIIG و صفت عملکرد قند خالص (**۸۵/۰) و میزان سدیم ریشه (**۸۰/۰-) مشاهده گردید. نتایج حاصل از محاسبه شاخص SIIG به لحاظ شناسایی ارقام و هیبریدهای ایده آل تا حدود زیادی مطابق با نتایج حاصل از رتبه بندی آن ها بود که در مجموع، هیبریدهای شماره ۱۲ و ۹ [(۲۰۱-۹*۳۰۱-۱۱) * S۱ – ۹۸۰۱۲۶] از وضعیت مطلوب تری نسبت به سایر هیبریدها برخوردار بودند و لذا می توان این دو هیبرید و در مرحله بعد هیبریدهای شماره ۸ ((۲۰۱-۹*۳۰۱-۱۱) * S۱ – ۹۸۰۱۱۹) و ۱۴ ((۲۰۱-۹*۳۰۱-۱۱) * S۱ – ۹۸۰۱۳۹) را به عنوان هیبریدهای برتر و ایده آل معرفی نمود و می توان از آن ها برای تحقیقات تکمیلی مانند آزمایشات پیشرفته و سازگاری استفاده نمود. همچنین وجود اختلاف چشمگیر وضعیت رقم شاهد داخلی دنا با هیبریدهای مذکور در کلیه مناطق و میانگین آنها حاکی از پیشرفت ژنتیکی در هیبریدهای جدید بوده و بنابراین، این هیبریدها نویدبخش معرفی نسل جدیدی از ارقام توسط موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند می باشد.

Authors

حیدر عزیزی

بخش تحقیقات چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

پیمان نوروزی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

مهدی حسنی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

مسعود احمدی

بخش تحقیقات چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

مستانه شریفی

بخش تحقیقات چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.