بررسی تاثیر کربنات سدیم بر رفتار تورمی و انقباضی خاک های رسی در بستر سازه های آبی
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 55
This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARIDSE-25-95_005
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1403
Abstract:
خاک های متورم شونده و منقبض شونده از خاک های مسئله دار هستند که اگر رفتار آنها شناخته نشود و تمهیدات لازم به کارگرفته نشود، باعث تخریب سازه های ساخته شده روی آنها می گردد. پتانسیل تورم یا انقباض خاک تابع عوامل متعددی مانند نوع کانی های رسی و مشخصات شیمیایی آب است. در این تحقیق اثر مقادیر مختلف کربنات سدیم بر رفتار تورمی و انقباضی خاک رسی بررسی شده است. بدین منظور یک نمونه خاک رسی با مشخصات فیزیکی، که بیانگر مشخصات غالب خاکهای رسی ایران باشد، تهیه شد. پنج مقدار مختلف کربنات سدیم، ۰/۵، ۱، ۲، ۵ و ۱۰ درصد وزنی خاک، به آن اضافه و پنج نمونه خاک مصنوعی تهیه شد که با در نظر گرفتن نمونه طبیعی، شش نمونه خاک با شوری های مختلف مورد استفاده قرار گرفتند. مشخصه های شیمیایی هر یک از خاک ها شامل میزان شوری (EC)، اسیدیته (pH)، آنیون ها و کاتیون های موجود در عصاره اشباع تعیین و آزمایش های تعیین شاخص های تورمی و انقباضی نمونه ها شامل فشار تورمی، درصد تورم، درصد انقباض خطی و انقباض حجمی در ۳ تکرار روی هر یک از نمونه ها اجرا شد. برای تعیین مشخصات تورمی از آزمایش تورم آزاد با استفاده از دستگاه تحکیم و برای تعیین شاخص های انقباضی، آزمایش تعیین حد انقباض (SL) بر اساس روش های استاندارد ASTM استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده از آزمایش ها مشخص گردید که چگونگی تاثیر نمک کربنات سدیم بستگی به میزان نمک دارد، به طوریکه با افزایش نمک تا حدود یک درصد، سه ویژگی فشار تورمی، میزان انقباض حجمی و میزان انقباض خطی به ترتیب افزایش، کاهش و افزایش مییابد. برای مقادیر بین ۱ تا ۵ درصد، فشار تورمی و انقباض خطی کاهش می یابد و برای مقادیر بین ۱ تا ۱۰ درصد، میزان انقباض حجمی افزایش می یابد.
Keywords:
Authors
نادر عباسی
استاد، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
مارال سرکاری
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
افشین خورسند
محقق، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
رضا بهراملو
دانشیار، بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :