برآورد فرسایش خاک در حوزه زیارت با استفاده از مدل RUSLE

Publish Year: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 2,956

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI10_094

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1385

Abstract:

اثرات منفی فرسایش و پیامدهای ناشی از آن، نه تنها در محل اصلی وقوع آن در حوزه ها و اراضی زراعی به صورت کاهش توان تولیدی وتخریب خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک بروز میکند، بلکه در محل خارج از وقوع آن به صورت انباشت و رسوب مواد فرسایش یافته برروی اراضی مرغوب کشاورزی، مراتع، منابع ذخیره آب و ... مشهود است . به دلیل پر هزینه و وقت گیر بودن روشهای بدست آوردن فرسایش در روی زمین و نیز آنکه نتایج حاصله مربوط به محدوده کوچک و خاص بوده و تعمیم آن به مناطق بزرگتر با اشکال مواجه است روشهایی جهت بر آورد مقدار فرسایش از سطح حوزه های آبخیز ارائه گردیده است . این روشها از روابط ساده تا مدلهای پیچیده ای که سعی بر شبیه سازی مکانیزم فرسایش ورسوب را دارند، شامل می شوند که امروزه همه آنها را تحت عنوان مدلهای فرسایش ورسوب نام می برند ).2) نخستین بار زینگ 1 با توجه به فاکتور توپوگرافی، معادله ای را برای برآورد فرسایش حوزه آبریز پیشنهاد نمود ( زینگ، ).1940 موسگراف 2 برای اولین بار اثر بارش را در فرآیند فرسایش گنجاند ( موسگراف، (1947 که برای برآورد فرسایش ورقه ای و بر پایه نتایج مطالعات صورت گرفته از حدود 40000 رگبار ( در ایالات متحده ) ارائه شده است . در سال 1947 توسط سازمان تحقیقات کشاورزی ایالات متحده آمریکا برای برآورد میزان فرسایش سطحی معادله (1) ارائه شد ).7) این رابطه به USLE 3 موسوم است . (E = R . K . L . S . C . P ( 1 روش مذکور با تاکید بر مجموع انرژی بارش برای محاسبه شدت فرسایش سطحی که در بر گیرنده فرسایش ورقه ای 4 و شیاری 5 است توسعه یافته است . وجود مشکلات ومحدودیتهایی باعث شده در سال 1987 این رابطه اصلاح گردد که به RUSLE موسوم است . مدل RUSLE دارای پایه فیزیکی قویتری نسبت به USLE که رابطه ای تجربی است، بوده و برای اراضی غیر زراعی نیز قابل استفاده است . این مدل علاوه بر فرسایش شیاری و ورقه ای سایر فرم های فرسایش را در بر می گیرد . از آنجا که پارامترهایی نظیر عامل پوشش، فرسایش پذیری خاک و ... در مقیاس روز و ماهانه نیز تغییر قابل توجه ای دارند . تغییرات زمانی پارامتر های موثر در فرسایش خصوصاَ تغییرات فصلی بارش در این مدل در نظر گرفته شده است 1) و ).6 در این مطالعه مدل اصلاح شده RUSLE برای حوزه زیارت واقع در ارتفاعات جنوب گرگان با کاربری های متنوع زراعی، مرتعی و جنگلی بطور تواماً، مورد ارزیابی قرار گرفته است .

Authors

میثم رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبی

شادی قرقره چی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبی

غلامرضا قانعی مطلق

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبی

شمس الله ایوبی

استادیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • ایوبی، شمس الله. 1384. فرسایش وحفاظت خاک تکمیلی، _ درسی، ...
  • حسینعلی زاده، م، 1384، ارزیابی کارایی مدل فرسایشی مورگان-فینی با ...
  • جهان سیر، ر. 1380. بررسی تاثیر عوامل فرسایش خاک(عوامل (FAOمدل ...
  • رفاهی، حسینقلی. 1379. فرسایش آبی و کنترل آن. انتشارات دانشگاه ...
  • مهندسین مشاور قدس نیرو. 1384. مطالعه هیدرولوژی. وزارت نیرو. ...
  • Renard, K, G., Foster, G. R. Weesies, G. A., McCool, ...
  • Wischeier, W. H., and D. Smith, 1978. Predicting Soil erosion ...
  • Zingg, R. W., 1940. Degree and length of land slope ...
  • نمایش کامل مراجع