مشارکت مردمی، راهکار تاب آوری جوامع محلی راهکارهای جلب مشارکت شهروندان براساس تجربیات طرح مدیریت محله در شهر تهران

Publish Year: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 965

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

INDM05_031

تاریخ نمایه سازی: 11 خرداد 1393

Abstract:

تهران شهری است که به دلیل وجود گسل های متعدد، بطور مستقیم در معرض خطر زمین لرزه قرار دارد. پس از تهیه گزارش پروژه‌ی«ریزپهنه‌بندی لرزه‌ای گستره‌ی شهر تهران بزرگ» در سال 79 و تهیه‌ی اولین مدلهای تحلیلیاز خسارات محتمل رویداد زمین لرزه در شهر تهران، شهرداری تهران اقدامات خود به منظور کاهش خطر زمین لرزه را در سطوح مختلف آغاز نمود.از سال های ابتدایی دهه 80 تاکنون اقدامات متعددی در حوزه های سیاستگذاری، مدیریت و اجرا، نظارت و آموزش به منظورایمن سازی، کاهش خطر و کاهش پیامدهای پس از وقوع زمین لرزه در این شهر صورت گرفته است.از جمله اقدامات پیشگیرانه در حوزه جلب مشارکت شهروندان، اجرای طرح مدیریت محلات بوده است. این طرح فرآیندی قانونی و مورد پذیرش مدیریت شهر تهرانمی‌باشد که در جهت کاهش تصدی گری، گسترش و نهادینه کردن مشارکت آگاهانه و اثربخش مردمی از طریق واگذاری فضاها و فعالیتهای فرهنگی، هنری، ورزشی و اجتماعی در سطح 374 محله شهر تهران از سال 89 آغاز شده است.در ساختار این طرح یک کارگروه تخصصی-‌ مردمی با عنوان مدیریت بحران و ایمنی و دو خانه باعنوان دوام و ایمنی به منظور پیاده سازی سیاست‌های آموزشی و جلب مشارکت شهروندان در موضوع کاهش خطرپذیری سوانح طراحی و اجرا گردیده است.تجربه‌یمشارکت و فعالیت شهروندان در قالب طرح مدیریت محله و انجامفعالیت های آموزشی و اجرایی در زمینه‌ی مدیریت شرایط اضطراری موضوعی جدید می‌باشد. در این مقاله اقدامات، درسهای آموخته شده و راه‌کارهای پیشنهادی در زمینه اصلاح سیاست‌ها و روش‌های جلب مشارکت شهروندان در محلات شهر تهران بررسی شده‌است. گردآوری اطلاعات موردنیاز در این پژوهش به شیوه مطالعه میدانیدر محله‌ی داودیه (ناحیه4 شهرداری منطقه 3 تهران)، و نیز بابررسی اقدامات صورت گرفته و تجربیات کسب شده از طریق تکمیل پرسشنامه، مطالعه مستندات مرتبط وانجام مصاحبه گروهی بوده است. مقاله حاضر به آسیب شناسی اقدام‌ها، سیاست‌ها و روش‌های جلب و حفظ مشارکت پرداخته، و همچنینراهکارهای موثرتریبه منظور اثربخشی اقدامات و جلب مشارکت بیشتر شهروندان در برنامه های آموزشی و پیشگیری از بروز حوادث بخصوص رویداد زمین لرزه احتمالی در شهر تهران را ارائه می‌نماید. با بهره گیری و توجه به پیشنهادهای ارائه شده در این مقاله می‌توان امیدوار بود که با اصلاح سیاست‌ها و روش‌های جلب مشارکت شهروندان و اجرای اقدامات آموزشی و توانمندسازی با رویکرد افزایش سطح تاب آوری شهروندان و محلات، در زمان وقوع حوادث و بخصوص زمین لرزه، شاهد میزان کمتری از خسارت انسانی و پیامدهای پس از آن در شهر تهران باشیم.

Authors

حسام الدین نراقی

دانشجو ی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، کارشناس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر و فعال اجتماعی

هدیه گمینی

دانشجو ی کارشناسی ارشد بازسازی پس از سانحه، دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی