تأثیر تحولات فضای کالبدی بناهای مذهبی بر ارتباط آنها با محیط شهری مجاورشان در گذر از معماری و شهرسازی سنتی به معاصر نمونه موردی مسجد جامع و مصلای بزرگ اصفهان

Publish Year: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 735

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

NTA01_219

تاریخ نمایه سازی: 3 شهریور 1393

Abstract:

بناهای مذهبی به عنوان یکی از اصلی ترین فضاهای مطرح شده در سطح شهر در مکانی متناسب جهت رفع نیاز افراد جامعه قرار می گیرند. این نیاز به صورت های مختلف از قبیل نیاز به رفع عملکردهای مذهبی، اجتماعی، سیاسی و گاه فرهنگی انجام می شده است. در گذشته مساجد به عنوان یکی از بناهای اصلی غیر تجاری در بازار مطرح بودند. کالبد درونگرا و 4 ایوانی مساجد قدیم فضایی مرکزگرا در درون بنا ایجاد می کرد که علاوه بر کاربری ویژه خود بهعنوان فضایی جهت گذر باز اریان به کار می رفت و به این ترتیب بنا ارتباط عمیقی با محیط تجاری اطراف خود برقرار می کرد. بررسی های انجام شده در اینمورد نشان می دهد که این نوع ارتباط در معماری معاصر شکلی دیگر به خود گرفته و مفهوم فضای درونگرا و مرکزیت بنای مذهبی، به آن نحوی که در گذشته وجود داشته، وجود ندارد. این مسئله به دلیل مسائلی از قبیل مکانیابی در فضایی بیرون از حیات شهری، تعریف نادرست کابری های فضای مرکزی و عدم ارتباط آنها با این فضا و در نهایت بلا استفاده ماندن آن می توانست باشد. به این ترتیب در این مقاله برای مقایسه این مسائل به مقایسه تطبیقیمکانیابی، نوع تعریف فضاهای اطراف حیاط مرکزی و ارتباط بنا با محیط شهری اطراف آن در دو بنای مذهبی مسجد جامع اصفهان و مصلای بزرگ اصفهانپرداخته ایم. نتایج حاصل از بررسی ها نشان می دهد که مصلای بزرگ اصفهان به عنوان یک بنای شاخص مذهبی در دوره معاصر علیرغم الهام گرفتن ازشکل 4 ایوانی مساجد قدیم و ایجاد فضای مرکزی در درون آن، رونق و تداوم حیاتی که در فضای مرکزی مساجد قدیم مطرح بود در این بنا دیده نمی شود. فضای مرکزی مصلا جز برپایی نماز در روزهای خاص کاربری دیگری ندارد. فضاهای متنوع اطراف فضای مرکزی دیالوگ و ارتباط خاصی با این فضا نداشته و هریک به طور مستقل فقط در اطراف فضای مرکزی چیده شده اند. به این ترتیب نتیج نشان می دهد که مساجد قدیم شهری به دلیل جایگیری در بستر حیات شهری و ایجاد ارتباط با کاربری های اطراف خود دوام و پایداری خود را حفظ کرده اند. اما مصلاها اغلب به دلیل جایگیری در مکانی دور از شهر و بهره برداری محدود از آن از پایداری مطلوبی برای یک بنا برخوردار نیستند.

Authors

الهام فرساد

دانشگاه آزاد اسلامی دانشکده معماری و هنر، تبریز، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • اردلان، نادر؛ بختیار، لاله، 1380؛ حس وحدت؛ ترجمه ی شاهرخ، ...
  • پیرنیا، محمد کریم، 1383، سبک شناسی معماری ایران، تدوین و ...
  • زمرشیدی، حسین، 1374، مسجد در معماری ایران، ویراسته داوری، بهرام، ...
  • اهری، زهرا؛ حبیبی، محسن، 1376؛ معماری شهری مسجد در مکتب ...
  • نشریه فنی- تخصصی سازمان نظام مهندسی استان اصفهان، 1384، ویژه ...
  • نمایش کامل مراجع