CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی چگونگی تأثیر گذاری پلان معماری در تهویه طبیعی خانه های سنتی مازندران (نمونه مورد بررسی ایوان در خانه های قدیمی آمل)

عنوان مقاله: بررسی چگونگی تأثیر گذاری پلان معماری در تهویه طبیعی خانه های سنتی مازندران (نمونه مورد بررسی ایوان در خانه های قدیمی آمل)
شناسه ملی مقاله: HONTAB02_047
منتشر شده در دومین همایش ملی هنر تبرستان در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

جمشید میرهادی - عضو هیئت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس
ابراهیم امیرکلایی - عضو هیئت علمی، دانشگاه آزاد سوادکوه
زهره سنایی - دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس

خلاصه مقاله:
ایوان از عناصر تاریخی معماری ایران می باشد، که ابداعی مهم در معماری بومی تلقی می شود. این عنصر که با رویکرد اقلیمی طراحی گردیده است، به عنوان یک سیستم تهویه ای شناخته شده است و تهویه مطبوع را با بهره گیری از انرژی تجدید پذیر باد فراهم می آورد. این تحقیق با هدف بررسی ایوان در میان اقلیم های انجام گرفته و شهر آمل به عنوان شهر مطالعه موردی برگزیده شده است. ایوان ها در این شهر با فرم های متفاوتی دیده شده اند و این تحقیق نشان می دهد که ویژگی های شکلی آنها نقش مهمی در عملکردشان ایفا می کند. بر اساس پهنه بندی اقلیمی خرد اقلیم های منطقه شناسایی شده و رابطه معیارهای جهت گیری نسبت به باد و ابعاد و تناسبات ایوان مساحت نسبت به کل و مصالح و ابعاد و جای گیری پنجره در ایوان و رابطه فضای باز و بسته در خانه ها جمع آوری شده و سپس با میانگین های کیفی این نتایج بسط داده شده است. در این مقاله سعی شده است به بررسی تهویه طبیعی با تکیه بر ساختار ایوان در معماری خانه های شهر آمل بپردازد. این پژوهش معماری خانه های ملک، شفاهی، منوچهری و خانه مقیمی را مورد بررسی قرار داده و با تکیه بر ساختار معماری این بناها به اهمیت این فضاها در معماری سنتی مازندران می پردازد.

کلمات کلیدی:
ایوان، معتدل و مرطوب، تهویه طبیعی، باد، خانه های آمل

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/283282/