CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی وضعیت آلاینده های هوا ناشی از مصرف سوخت و شاخص کیفیت هوا (AQI)در ایستگاههای سنجش آلودگی هوا شهر اهواز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی (GIS)

عنوان مقاله: بررسی وضعیت آلاینده های هوا ناشی از مصرف سوخت و شاخص کیفیت هوا (AQI)در ایستگاههای سنجش آلودگی هوا شهر اهواز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی (GIS)
شناسه ملی مقاله: CEE07_382
منتشر شده در هفتمین همایش ملی و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

مریم ایزدپناه - دانشجوی کارشناس ارشد آموزش محیط زیست رئیس گروه پایش سازمان حفاظت محیط زیست
فاطمه حسنی - کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست – آلودگی هوا ،– کارشناس سازمان حفاظت محیط زیست
مهنوش رضاعلی - کارشناس ارشد طراحی محیط زیست ، رئیس گروه GIS و ارزیابی توان اکولوژیک سازمان حفاظت محیط زیست

خلاصه مقاله:
افزایش جمعیت شهرها، رفت و آمد وسایل نقلیه موتوری، استفاده نادرست از وسایل گرم کننده و بزرگ شدن شهرها، از مشخصه های عصر حاضر بوده که موجب آلودگی هوا شده است. از طرفی شهر اهواز یکی از پرترافیک ترین شهرهای جهان بوده و یکی از منابع مهم در آلودگی هوای کلانشهرها منجمله این شهر ناشی از ترافیک شهری می باشد همچنین از بین منابع آلاینده ، وسایل نقلیه موتوری بالاترین سهم را در انتشار آلاینده ها به عهده دارند. روش کار: در این مطالعه به بررسی آلاینده های موجود در سطح شهر اهواز از جمله CO ، NO2 ، O3 ، PM10 و SO2 که توسط ایستگاه های سنجش وضعیت آلودگی هوا در ایستگاههای مستقر در سطح شهر اهواز پرداخته ایم و در نهایت میزان شاخص کیفیت هوای(AQI) هر یک از آلاینده ها را مورد تجزیه و تحلیل قرار داه ایم این ایستگاه ها توسط اداره کل حفاظت محیط زیست استان نصب و کنترل می گردد. تمامی داده های مصرف سوخت در بخشهای مختلف توسط نرم افزار EXCEL و فرمول نویسی مورد آنالیز و تحلیل قرار گرفته و مقادیر آلاینده ها با اعمال ضرایب انتشار محاسبه گردیده است.بحث و نتیجه گیری : نتایج تحلیل داده ها ی موجود در محیط GIS بر اساس موقعیت جغرافیایی ایستگاه ها نمایش داده شد و مورد مقایسه قرار گرفته است. با بررسی نتایج ارائه شده در سیستم اطلاعات مکانی مشاهده می گردد که در بعضی ایستگاهها میزان آلاینده ها بیشتر از بقیه مناطق بوده که در اثر نزدیکی به محدوده ترافیکی یا پرتردد بودن این مناطق میزان آلاینده ها افزایش یافته است. همچنین درخصوص میزان آلاینده های SO2، O3 و PM2.5 چون همه ایستگاهها مجهز به سیستم سنجش نمی باشند، نمی توان تحلیل منطقی در این محیط برای این مناطق ارائه داد. و لازمه تحلیل درست وجود اطلاعات بیشتر در نقاط دیگر می باشد.

کلمات کلیدی:
آلاینده های هوا ، سیستم اطلاعات مکانی (GIS) ، ضرایب انتشار ، شاخص کیفیت هوا AQI

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/318966/