CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تهیه نقشه تابش خورشیدی استان خراسان رضوی با استفاده از مدل ارتفاعی رقومی DEM

عنوان مقاله: تهیه نقشه تابش خورشیدی استان خراسان رضوی با استفاده از مدل ارتفاعی رقومی DEM
شناسه ملی مقاله: ECONF02_087
منتشر شده در دومین همایش سراسری محیط زیست، انرژی و پدافند زیستی در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

آمنه برهانی تخته جان - دانشجوی کارشناسی ارشد هیدروژئولوژی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده علوم، گروه زمین شناسی، مرکز تحقیقات آب های زیرزمینی (متآب)
حسین محمدزاده - دانشیار، دانشگاه فردوسی مشهد، مرکز تحقیقات آب های زیرزمینی (متآب)، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد

خلاصه مقاله:
تعیین اراضی مساعد از نظر تابش خورشیدی، گامی کلیدی برای توسعه فناوری های خورشیدی در یک منطقه است. هدف این مقاله تهیه نقشه پهنه بندی پتانسیل تابشی استان خراسان رضوی با استفاده از مدل ارتفاعی رقومی منطقه در مدل solar radiation است. در مقیاس منطقه ای، توپوگرافی در تعیین میزان تابش بر سطح زمین بیشترین تاثیر را دارد. برای تخمین تابش در نقاط فاقد ایستگاه های اندازه گیری معمولا روش های درون یابی، با استفاده از مقادیر ایستگاه های اطراف استفاده می شود. اما در این روش ها ارتفاع در نظر گرفته نمی شود. بنابراین در مناطق با توپوگرافی پیچیده کارایی بالایی ندارد. استفاده از تکنیک های GIS و داده های ماهواره ای می تواند به حل این مشکل کمک کند. نقشه تهیه شده به خوبی تاثیر عوارض جغرافیایی را نشان می دهد به طوری که مناطق مرتفع و دامنه های رو به جنوب به مراتب تابشی دریافتی بیشتری دارند.

کلمات کلیدی:
تابش خورشیدی، مدل ارتفاعی رقومی، توپوگرافی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/320073/