CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بهسازی خاک و شناسایی مخاطرات زمین شناسی مؤثر در تونلهای حفاری شده با ماشین حفاری تمام مقطع (EPB-TBM) در زمین های نرم (مطالعه موردی خط 2 متروی تبریز)

عنوان مقاله: بهسازی خاک و شناسایی مخاطرات زمین شناسی مؤثر در تونلهای حفاری شده با ماشین حفاری تمام مقطع (EPB-TBM) در زمین های نرم (مطالعه موردی خط 2 متروی تبریز)
شناسه ملی مقاله: SMFE01_357
منتشر شده در اولین کنفرانس ملی مکانیک خاک و مهندسی پی در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

بهناز حلاجی دیباور - دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیک سنگ، دانشگاه صنعتی سهند تبریز
لیلی سبزی زاده - دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیک سنگ، دانشگاه صنعتی سهند تبریز
حمید چاکری - استادیار دانشکده معدن دانشگاه صنعتی سهند تبریز

خلاصه مقاله:
ماشین های EPB از جمله پیشرفته ترین نوع TBM هایی هستند که در زمینهای خاکی کاربرد دارند. این ماشین ها علیرغم بهره گیری از یک تکنولوژی پیشرفته مکانیکی از توانایی لازم در حفاری تمامی محیطهای خاکی برخوردار نیستند. بسته به آنکه محیط حفاری از نوع خاک درشت دانه یا ریز دانه باشد لزوم انجام عملیات اصلاحی غیر قابل اجتناب است. از این رو، از یکسری مواد افزودنی استفاده می شود که در حین حفاری به درون محفظه ی دستگاه و جبهه حفاری تزریق میشود تا بدین ترتیب علاوه بر مقابله با شرایط غیر ایده ال، سرعت و راندمان حفاری نیز تا حد امکان افزایش یابد. در این مقاله با بررسی نمودارهای دانه بندی خاک موجود در مسیر خط 2 متروی تبریز و با در نظر گرفتن نمودارهای ارائه شده جهت بهسازی زمین های خاکی توسط Lngmack و Thewes مناسب ترین فوم(بهساز) جهت بهسازی خاک موجود درمسیر تونل از کیلومتراژ 1757 تا 3847 ارائه می گردد.

کلمات کلیدی:
ا EPB-TBM، حفاری زمین های خاکی، بهسازی، نمودارهای Lngmack و Thewes

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/332684/