CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارتقاء کیفیت های فضایی در فضاهای شهری با استفاده از ادراکات محیطی (بررسی عرصه های پیوند دهنده ی حرم مطهر رضوی به فضاهای شهری موجود در حوزه ی پیرامونی آن)

عنوان مقاله: ارتقاء کیفیت های فضایی در فضاهای شهری با استفاده از ادراکات محیطی (بررسی عرصه های پیوند دهنده ی حرم مطهر رضوی به فضاهای شهری موجود در حوزه ی پیرامونی آن)
شناسه ملی مقاله: NCFC01_008
منتشر شده در اولین همایش ملی در جستجوی شهر فردا «واکاوی مفاهیم و مصادیق در شهر اسلامی - ایرانی» در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

حسین نورمحمدزاده - استادیار، دانشگاه یزد
محسن نجاتیان - دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشگاه یزد
فرحناز شریفی فرد - دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین

خلاصه مقاله:
یکی از نقدهای اصلی به معماری و شهرسازی دهه های اخیر، بی توجهی به کیفیت های وجودی، نظیر تصویر ذهنیف خاطره انگیزی و سکونت پذیری است که بیگانگی و جدایی بین انسان ها و محیط شهری را تقویت و تشدید نموده است. شناخت و تقویت عناصری که ادراک شهروندان را از محیط شهری شکل می دهند و نحوه تأثیر این عناصر بر افراد متفاوت باید در مداخلات کالبدی و فضایی مورد توجه قرار گیرد. عدم توجه به این عناصر و نحوه تعامل آنها با یکدیگر است که باعث ایجاد فضاهای بیگانه برای شهروندان شده است. این پژوهش بر آن است تا با توجه به ادراک شهروندان از محیط شهری و شناخت عوامل تأثیرگذار بر آن، عوامل خوانایی کالبدی و فضایی یک فضای شهری را شناسایی و تبیین کند و در ادامه به بررسی این عوامل در فضاهای پیوند دهنده ی حرم مطهر رضوی به عنوان یک قطب مذهبی هویت بخش در کلان شهر مذهبی مشهد به بافت شهری پیرامونی بپردازد. بدین منظور، با روش تحلیلی محتوایی پس از مشخص شدن مفهوم فضای شهری و ادراک محیط، به نقش ادراکات محیطی شهری پرداخته می شود و در ادامه نیز به راهکارهایی جهت طراحی فضاهای شهری واسط بر اساس ادراکات محیطی شهروندان جهت برقراری پیوند میان بافت جدید الاحداث اطراف حرم با این عنصر شاخص هویتی- عملکردی و معنایی اشاره می گردد.

کلمات کلیدی:
فضای شهری، ادراک، ادراکات محیطیف خوانایی، تصویرذهنی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/348477/