مقایسه وضعیت جای پای اکولوژی (EF) در شهرهای ایران و جهان Comparison of the ecological footprint (EF) in the cities of Iran and the world

Publish Year: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 1,483

This Paper With 19 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

PCEPSD02_027

تاریخ نمایه سازی: 16 خرداد 1394

Abstract:

در قرن 21، سطح شهرنشینی با تجمع جمعیت گروه های صنعتی و تشدید استفاده زمین از منابع طبیعی پیشرفت کرد. این رشد و توسعه پیامدهای بسیاری با خود به همراه داشت. عمده آثار این پیامدها بر محیط زیست و کیفیت مردم وارد شده است. با بروز و تشدید این آثار، رهیافت توسعه پایدار از سوی سازمان ملل متحد مطرح شد و در دستور کار دولت ها و برنامه ریزان قرار گرفت. یکی از عناصر توسعه پایدار این است که انسانها در چارچوب ظرفیت زیستی طبیعت زندگی کنند. از آن زمان، روش های مختلفی برای اندازه گیری توسعه پایدار جوامع ابداع شد. برای تبدیل استراتژی توسعه پایدار به روش واقعی عملیاتی، باید وضعیت استفاده منابع طبیعی پایدار بصورت کمی اندازه گیری شود. تجزیه و تحلیل جای پای اکولوژی یک نوع روش ارزیابی مطالعه کمی است. این روش توسط پروفسور ویلیام ریز و دکتر ماتیس واکرناگل در اوایل دهه 1990 ارائه شد. هدف از این تحقیق بررسی روش جای پای اکولوژی نواحی شهری در جهان و کشور ایران است که در آخر 1393 به روش مروری و کتابخانه ای انجام شده است. در حال حاضر افزایش جمعیت کره زمین به میزانی رسیده است که از ظرفیت اکولوژی آن بیشتر شده است. هم اکنون سرانه ظرفیت زیستی جهان، 1/8 هکتار و سرانه جای پای ساکنان کره زمین 2/7 هکتار است. این موضوع سبب می شود که معادل 0/9 هکتار به ازاء هر نفر در جهان کمبود وجود داشته باشد. سرانه جای پای اکولوژی برای هر فرد ایرانی معادل 2/66 هکتار محاسبه شده است. از آنجایی که سرانه ظرفیت حمل ایران 0/8 هکتار است، در بیشتر مناطق کسری اکولوژیک دیده شده است. با بررسی پژوهش های انجام گرفته در نهایت مشخص شد که روش "جای پای اکولوژیکی" می تواند به عنوان ابزار مناسبی برای ارزیابی و مقایسه کل آثار محیط زیستی در مقیاس توسعه های درون شهری بر حسب معیار و واحدی مشترک یعنی "زمین" تطبیق و تعمیم یابد. پیشنهاد می شود این روش به عنوان گزینه مناسب مدیریت در برنامه ریزی های محیط زیست شهری در کلیه مناطق ایران مورد استفاده قرار گیرد.

Authors

فروزان فرخیان

استادیار گروه مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز ،اهواز، ایران

اعظم محمدنژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی اهواز، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :