CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تأثیر غلظت و مدت تیمارهای مختلف کلشی سین در محیط درون شیشهای بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و سیتولوژیکی گیاه بذرالبنج مشبک (Hyoscyamus reticulatus L)

عنوان مقاله: بررسی تأثیر غلظت و مدت تیمارهای مختلف کلشی سین در محیط درون شیشهای بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و سیتولوژیکی گیاه بذرالبنج مشبک (Hyoscyamus reticulatus L)
شناسه ملی مقاله: NBCI08_0095
منتشر شده در هشتمین همایش بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران و چهارمین همایش ملی امنیت زیستی در سال 1392
مشخصات نویسندگان مقاله:

سیدهادی مدنی - دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان داروئی گروه علوم باغبانی دانشگاه ارومیه
بهمن حسینی - استادیار گروه علوم باغبانی دانشگاه ارومیه
اسماعیل دهقان - دانشجوی دکتری گروه بیوتکنولوژی دانشگاه فردوسی مشهد
اسماعیل رضائی - استادیار گروه زراعت دانشگاه ارومیه

خلاصه مقاله:
بذرالبنج مشبک Hyoscyamus reticulatus L. گیاهی دوساله از خانواده سولاناسه است که بعنوان یک گیاه داروئی مهم حاوی ترکیبات تروپانی از جمله هیوسیامین و اسکوپولامین می باشد. امروزه استفاده از تکنیک القاء پلی پلوئیدی در شرایط درون شیشه ای با استفاده از مواد شیمیایی القاء کننده جهت مانند کلشی سین، به عنوان یکی از روش های اصلاح گیاهان دارویی بطور وسیعی مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه تأثیر غلظت های مختلف کلشی سین (0/5،0/2،0/1،0/05،0 درصد) در محیط حاوی MS فاقد هورمون و در سه دوره زمانی (72،48،24 ساعت) بررسی گردید. نتایج آنالیز مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و سیتوژنتیکی نشان داد که در غلظت 0/1 درصد و دوره القا 48 ساعت حداکثر گیاهان پلوئید تولید می شود. صفات متعددی نظیر طول و عرض برگ، طول و ضخامت دمبرگ، ضخامت برگ و تراکم روزنه در گیاهان تتراپلوئید در مقایسه با گیاهان شاهد تفاوت معنی داری را نشان دادند. حداکثر زنده مانی گیاهچه ها در غلظت 0/05 درصد و دوره زمانی 24 ساعت مشاهده گردید.

کلمات کلیدی:
بذرالبنج مشبک، پلی پلوئیدی، کلشیسین، محیط درون شیشهای، تراکم روزنه

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/376692/