CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی اثر اقتصاد دانش بنیان بر رشد تولیدات در ایران با استفاده از الگوریتم جستجوی گرانشی و الگوریتم کرمشب تاب

عنوان مقاله: بررسی اثر اقتصاد دانش بنیان بر رشد تولیدات در ایران با استفاده از الگوریتم جستجوی گرانشی و الگوریتم کرمشب تاب
شناسه ملی مقاله: ICMEI01_043
منتشر شده در کنفرانس بین المللی مدیریت، اقتصاد و مهندسی صنایع در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

امین قاسمی نژاد - کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه شهید باهنر کرمان، دانشکده مدیریت، اقتصاد و حسابداری، گروه اقتصاد، کرمان، ایران.
نینا میرانی - دانشجوی دکتری تخصصی اقتصاد دانشگاه تبریز، دانشکده اقتصاد، مدیریت و بازرگانی، گروه اقتصاد، تبریز، ایران.
پریچهر آذری - دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه تهران- پردیس بین المللی ارس، دانشکده اقتصاد، گروه اقتصاد، جلفا، ایران.
سعیده سمندری - کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه پیام نور کرج، دانشکده اقتصاد، گروه اقتصاد، کرج، ایران

خلاصه مقاله:
فضای رقابتی کنونی، رشد تولیدات و تثبیت نوسانات اقتصادی، از مهمترین اهداف اقتصاد کلان هر کشور میباشد. استفاده از شاخصهای اقتصاد مبتنی بر دانش یا دانشبنیان به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای مدیریت تقاضا میتواند در تحقق این مهم نقش مؤثری ایفا نماید. لذا بسته به ساختار، روابط و شرایط اقتصادی حاکم بر کشورها، نقش دانش و مدیریت دانش در تأثیرگذاری بر تولید مهم و قابل توجه بوده و نتایج مطالعات تجربی انجام شده مؤید این مطلب است. زیرا در نظریه های جدید رشد اقتصادی، دانش به عنوان نوعی متغیر برون زا( در اقتصاد)به شمار نمی رود، بلکه بخش اصلی و کلیدی نظام اقتصادی محسوب می شود. دانش به عنوان اصلی ترین نوع سرمایه تلقی می شود و رشد اقتصادی ریشه در انباشت دانش دارد، زیرا انباشت دانش منشأ فناوری، نوآوری و کارآفرینی است. از این رو، با در نظر گرفتن شرایط اقتصاد ایران بررسی اثرات شاخصهای اقتصاد دانش بنیان بر رشد تولیدات می تواند حائز اهمیت باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی چگونگی اثرگذاری ابعاد اقتصاد دانش بنیان بر رشد تولیدات در اقتصاد ایران در چارچوب مدلهای متعارف رشد اقتصادی میباشد. به لحاظ روششناسی در پژوهش حاضر با استفاده از دادههای سری زمانی سالانه اقتصاد ایران در طول دوره زمانی 1353- 1391 که از اطلاعات و دادههای بانک مرکزی استخراج گردید، نقش شاخصهای اقتصاد دانش بنیان شامل آموزش و منابع انسانی، زیر ساخت اطلاعات و ارتباطات، موجودی سرمایه و درجه باز بودن تجاری بر رشد تولیدات با بهرهگیری از الگوریتم جستجوی گرانشی GSA و الگوریتم کرم شب تاب FA مورد آزمون تجربی قرار گرفت. بر اساس یافته های پژوهش، روابط مفروض در فرضیههای پژوهش، شامل اثرات مثبتاقتصاد دانشی و ابعاد آن در رشد تولیدات داخلی اقتصادی مورد پذیرش واقع شد.

کلمات کلیدی:
اقتصاد دانشبنیان، رشد تولید، مدیریت دانش، الگوریتم جستجوی گرانشی، الگوریتم کرم شب تاب

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/409046/