بررسی شاخص مطلوبیت در مکان گزینی مساجد محله ای با رویکرد تقویت ساختار هویتی محلات به عنوان مکانی برای سکونت – نمونه موردی مشهد

Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 512

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

ICOHACC01_670

تاریخ نمایه سازی: 14 آذر 1394

Abstract:

یکی از آشکارترین وجوه هویتی جامعه و شهر اسلامی مسجد است که هم از جنبه هویت ظاهری و هم از بعد هویت معنوی ، ایفای نقشی بنیادین را عهده دار است همانطور که در غرب و در «واحدهای همسایگی پری» ، مدرسه مرکز و عامل تعیین کننده ابعاد یک بخش مسکونی به شمار می آید ، در یک شهر اسلامی باید به مسجد به عنوان عامل تعیین کننده و مرکز فرهنگی و مذهبی در بخش مسکونی اشاره کرد ،و دیگر امکانات رفاهی همچون آموزشی،بهداشتی، خدماتی و تجاری می توانند در کنار هسته اصلی محلات برای رفاه ساکنین محله برنامه ریزی و طراحی شوند. . سیر بررسی مطالعات معماری سنتی صورت گرفته بیانگراین است که مساجد در توسعه کالبدی و ساختاری محلات شهری اغلب به عنوان مراکز عمومی، فرهنگی و مذهبی به شکل یک مجتمع برخوردار از کلیه امکانات فرهنگی طراحی شده و به عنوان اصلی ترین عامل هویت بخش به محلات شهری ایفای نقش می کردند.در روند مدرنیته شدن مشهد، مساجد به عنوان یک عنصر هویت ساز در درجه دوم اهمیت قرار گرفته اند و با توجه مطالعات انجام شده ، مساجد و ویژگیهای آن به لحاظ اصول شهرسازی هم از نظر تعداد و هم از نظر شکل توزیع، در شرایط مناسبی نمی یاشد. ویژگی تقسیمات کالبدی و مفاهیمی همچون محله و واحد همسایگی یا مرز محله تنها شکلی ظاهری پیدا کرده و در عمل قابل تعریف نیست. . این تحقیق سعی بر آن دارد تا با بررسی شاخص مطلوبیت به عنوان یکی از کلیدی ترین شاخص های مکان گزینی ، میزان دستیابی مساجد محله ای به ساختار هویتی مناسب برای سکونت را بررسی نماید. به این منظور معیار مکان گزینی مطلوبیت با رویکرد هویت بخشی مورد ارزیابی قرار گرفته است. روش تحقیق نیز توصیفی –تحلیلی است که اطلاعات مورد نیاز از دو شیوه کتابخانه ای و میدانی (پیمایش) جمع آوری می شود . نتایج تحقیق میزان اثر بخشی معیار های هویت بخشی به محلات را در مکان گزینی مساجد محله ای نشان میدهد.

Authors

جواد خدایی

مدیر عامل شرکت مهندسان مشاور آبار

مریم خزاعی

مدیر دفتر پژوهش و نو آوری ، شرکت مهندسان مشاور آبار

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • احمدیان، م (1392). بررسی تطبیقی نقش مسجد در سازمان اجتماعی ...
  • پورجعفر، م (1376). نقش و جایگاه مسجد در برنامه ریزی ...
  • پورمحمدی، م (1390). برنامه ریزی کاربری اراضی شهری تهران, سازمان ...
  • تقوای، .رخشانی نسب، ح. (1389). "تحلیل و ارزیابی مکان گزینی ...
  • زیاری، ک (1388). برنامه ریزی کاربری اراضی شهری تهران, دانشگاه ...
  • قاسمی، م (1383). اهل کجا هستم هویت بخشی به بافت ...
  • مظفری، ‌غ. دوستی، م. (1391). "ارزیابی و مکان گزینی پارک ...
  • توسلی، محمود(369 1). اصول و روش های طراحی شهری و ...
  • سعیدی رضوانی، عباس (1368). بینش اسلامی و پدیده های جغرافیایی، ...
  • نمایش کامل مراجع