چگونگی تغییرات پراکنش آلاینده های شاخص ناشی از به کاربری CNG به جای بنزین و گازوئیل
عنوان مقاله: چگونگی تغییرات پراکنش آلاینده های شاخص ناشی از به کاربری CNG به جای بنزین و گازوئیل
شناسه ملی مقاله: CNGCONF01_055
منتشر شده در اولین کنفرانس ملی CNG در سال 1387
شناسه ملی مقاله: CNGCONF01_055
منتشر شده در اولین کنفرانس ملی CNG در سال 1387
مشخصات نویسندگان مقاله:
امیر خواجویی
خلاصه مقاله:
امیر خواجویی
آلودگی محیط زیست و کیفیت هوا مسئله ای است که از سال ها قبل در جوامع بشری مطرح بوده و همواره به عنوان یک عامل تهدید کننده پیش روی انسان قرار داشته است . مرگ بیش از 4000 نفر در سال 1952 در شهر لندن بر اثر مه دود فتوشیمیایی از جمله وحشتناکترین حوادثی است که تا به حال در اثر آلودگی هوا رخ داده است . این حادثه و حوادث مشابه باعث شد تا توجه
جهانی به سمت حفاظت از محیط زیست و مسائل ناشی از آن جلب شده و بسیاری از کشورهای صنعتی و پیشرفته، تحقیقات و برنامه های علمی گسترده ای را جهت کنترل آلاینده های مضرآغاز نمایند . در این راستا بحث جایگزینی سوخت های پاک ،از جمله گاز طبیعی به جای سوخت های متداول نفتی و ذغال سنگ، به عنوان راهکاری در جهت کاهش میزان آلاینده های ناشی از احتراق مطرح گردید .
استفاده از گاز طبیعی به عنوان سوختی با آلودگی محدود می تواند بسیاری ازمشکلات ناشی از آلودگی های زیست محیطی را برطرف نماید . در این مقاله CNG به عنوان یک سوخت در وسایل نقلیه به طور کامل معرفی گشته و مزایای آن از جنبه های مختلف اقتصادی، فنی ایمنی و زیست محیطی مورد بررسی قرار گرفته است . در این مقاله سعی شده با تمرکز بر روی مزایای زیست محیطی CNG ، میزان پراکنش آلاینده های شاخص در سوخت های فسیلی بیان می گردد، تا با مقایسه آنها و CNG ، ضرورت استفاده از این سوخت پاک هرچه بیشتر آشکار گردد .
کلمات کلیدی: سوخت، CNG ، پراکنش آلاینده ، بنزین ، گازوئیل
صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/43180/