بررسی آب در معماری اسلامی (مسجد و باغ) نمونه موردی (باغ فین کاشان، چشمه سلیمانیه، باغ دولت آباد یزد، باغ گلشن (عفیف آباد) شیراز و باغ موزه آب تهران)

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 882

This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

IACUT02_002

تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1395

Abstract:

معماری بعنوان تجسم کالبدی تصورات وعقاید آدمیان در ارتباط مستقیم با اب است به نحوی که حضور ان در زندگیروزمره را ملموس تر گرداند.توجه به اب درمعماری تنها به دلیل نقش آن در حیات موجودات است.به دلیل تقدس خاصآب در مشرق زمین و به خصوص نزد ایرانیان و مسلمانان،همواره عنصر اصلی در جاینمایی و شکل دهی به فضاها بودهاست. شکل بعنوان یکی از مفاهیم آب که نزدیکترین عینیت به معنی معماری را داراست به صور مختلف در محیطتجلی می یابد.در ادبیات وعرفان مراد ازآب معرفت است وآب حیات کنایه از چشمه عشق ومحبت است که هرکس از آنبچشد جاویدان می گردد.در دوران اسلامی نقش آب در معماری حالت کاربردی پیدا می کند. معماران این دوره آگاهانهسعی کردند تا بر طبیعت تسلط یافته وآن را به نظم درآورند. تا قبل از اسلام معماری به سمت آب می شتافت ودرکنارآن آرام میگرفت، بعد از اسلام معماران با شناخت قوانین فیزیکی رفتار آب ودرک ارتباط آن با انسان، آب را درونمعماری می آورند ودر قالب شکل های هندسی در اکثر بناهای دوران اسلامی متجلی می شود و وحدت ومرکزیت پیدامی کند. مرکزیت آب در معماری در دوران ساسانی ازآتشکده آذرگشسب ومعبد آناهیتا بیشابور آغاز شد.دردوران اسلامیمفاهیم قرآن کریم از بهشت ، چشمه های جوشان ونهرهای روان الگوی الهام بخش معماران شد. در بعضی آیات ، آبجاری نشانه حیات وزندگی ابدی می باشد ودر بعضی دیگر ازآیات آب هدیه خداوند ویادگاری است که هستی ازآن زادهمی شود.بنابراین جاری بودن آب در دو مکان مسجد و باغ بهترین نمونه موردی در معماری اسلامی می باشد که بهآن می پردازیم. در نهایت لازم به ذکر است که در مقاله فوق هدف چگونگی استقاده از آب در باغ و مسجد می باشد.

Authors

سوگل سادات پاک طینت

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد محموداباد

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • صفوی، علی- صنعتی، محمود، 1382، مقاله باغ موزه آب، معبر ...
  • خوانساری، مهدی و مقتدر، محمدرضا و یاوری، مینوش(1383) _ باغ ...
  • ویلبر، دونالد(1384)، باغ های ایرانی و کوشک های آن، تجمه: ...
  • علم الهدی، هدی، آب و معماری، دومین کنگره تاریخ معماری ...
  • زمانخانی، امیر، (1383)، نقش و جایگاه آب در فرهنگ مردم ...
  • سرود آب ها نیایش ایرانیان باستان در جشن آبانگان، (1384)، ...
  • نمایش کامل مراجع