CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اکتشاف ژئوفیزیکی و تلفیق لایه ها با استفاده از روش سلسله مراتبی (AHP) در کانی زایی مس جوزافسار (استان فارس)

عنوان مقاله: اکتشاف ژئوفیزیکی و تلفیق لایه ها با استفاده از روش سلسله مراتبی (AHP) در کانی زایی مس جوزافسار (استان فارس)
شناسه ملی مقاله: IAGC02_109
منتشر شده در دومین کنگره بین المللی زمین شناسی کاربردی در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد صادق نعمت الهی - دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشکده مهندسی معدن و متالورژی، تهران، ایران
حمیدرضا رمضی - دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشکده مهندسی معدن و متالورژی، تهران، ایران
محمد رضایی شاد - دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشکده مهندسی معدن و متالورژی، تهران، ایران
محمد پارسا صدر - دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشکده مهندسی معدن و متالورژی، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
در این پروژه به مطالعه و بررسی کانی زایی مس جوزافسار واقع در استان فارسی با استفاده از روشهای ژئوفیزیکی مقاومت ویژه الکتریکی (RS) و پلاریزاسیون القایی (IP) پرداخته شده است. هدف از این مطالعه، تعیین نقاط بی هنجار و تعیین ویژگیهای کمی و کیفی مانند عمق و ضخامت کانی سازی مس در این محدوده و در نهایت تعیین نقاط مناسب برای حفاریاکتشافی بوده است. از طرفی با توجه به کاربرد روز افزون سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش های تلفیقی، با استفاده این سیستم و روش سلسله مراتبی (AHP)، نقشه پتانسیل معدنی محدوده تهیه شد و آنومالی های مشاهده شده در این نقشه با آنومالی های مشاهده شده در شبه نیمرخ ها و نقشه های طول خط جریان RS و IP باهم مقایسه شدند. به همین منظور در ابتدا، برداشتهای ژئوفیزیکی به روش های مقاومت ویژه و پلاریزاسیون القایی، با استفاده از آرایه جدید CRSP بر روی ۱۰ پروفیل انجام گرفته است. نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزارهای مربوطه مورد تجزیه و تحلیل، مدل سازی و تفسیر قرار گرفتند و نقاطی به منظور حفاری پیشنهاد شد. سپس نقشه های مختلف اکتشافی (شامل نقشه های زمین شناسی، فاصله از گسلی، مقاومت ویژه و پلاریزاسیون القایی) جهت تلفیق در GIS ویرایش و رقومی گردیدند. سپس این فاکتورها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، وزن دهی و در محیط GIS تلفیق شدند. به دلیل اینکه در فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، گزینه ها نسبت به تک تک معیارها مورد مقایسه زوجی، ارزیابی و امتیازدهی قرار می گیرند، این روش در این پژوهشیاز کارایی مناسبی برخوردار بوده و نتایج نهایی از دقت و اطمینان بالایی برخوردار است. در نهایت نقشه پتانسیل معدنی محدوده تهیه شد. با مقایسه این نقشه با شبه نیمرخ ها و نقشه های طول خط جریان RS و IP خواهیم دید که موقعیت آنومالی ها انطباق خوبی با هم دارند و تنها حفاری در نقاط مساعد مشخص شده پیشنهاد می شود.

کلمات کلیدی:
اکتشاف ژئوفیزیکی، مقاومت ویژه الکتریکی، شارژ ابیانیه، سیستم اطلاعات جغرافیائی، فرمایا۔ تحلیل سلسلهمرا تبی، نقشه پتانسیا معدنی، کانی زایی مس جوز افسار

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/532343/