CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی سینوپتیکی کانون های تأمین رطوبت مؤثر در بارش های شدید زمستانه استان خوزستان با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (مطالعه موردی 1998/1/5)

عنوان مقاله: بررسی سینوپتیکی کانون های تأمین رطوبت مؤثر در بارش های شدید زمستانه استان خوزستان با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (مطالعه موردی 1998/1/5)
شناسه ملی مقاله: SHCONF02_136
منتشر شده در دومین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

رضا طیب طاهر - کارشاسی ارشد جغرافیای طبیعی (اقلیم شناسی در برنامه ریزی محیطی)
مهران شبانکاری - دکترای جغرافیای طبیعی (آب و هواشناسی سینوپتیک)
رحمن پرنو - کارشناسی ریاضی (کارشناس اداره هواشناسی شهرستان امیدیه)
فروغ قبلی - کارشناسی ارشد فیزیک

خلاصه مقاله:
در این پژوهش به منظور بررسی سینوپتیکی کانون های تأمین رطوبت مؤثر در بارش های شدید داده های روزانه ی بارش 12 ایستگاههمدید مستقر در استان خوزستان مربوط به سال 1998 میلادی با رویکرد محیطی گردشی، تهیه و استفاده شده است. پس از تجزیه و تحلیل داده ها روز موردنظر (1998/1/5 میلادی) که دارای بارش فراگیر و شدید که حداقل در 50 درصد از ایستگاه های مورد مطالعه بارش 24 ساعته 30 میلیمتر و بالاتر رخ داده باشد انتخاب شد. برای بررسی و تحلیل سامانه های جوی مؤثر بر بارش هایسنگین، از نقشه های فشار روزانه ترازهای متفاوت تروپوسفر (ارتفاع ژئوپتانسیل لایه های 500، 700، 850 و 1000هکتوپاسکال و ترازمتوسط دریا)، نقشه های نم ویژه تراز 700، 850 و 1000 هکتوپاسکال، نقشه امگا (سرعت عمودی) تراز 700 هکتوپاسکال و نقشه های باد نصف النهاری و باد مداری 1000 هکتوپاسکال استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل نقشه های سینوپتیکی در روز مورد نظرنشان داد که ناوه ای عمیق در غرب ایران و شرق مدیترانه قرار گرفته است و توسط پشته ای با گرادیان کنتوری زیاد که بر روی مرکزدریای مدیترانه درار دارد، باعث ریزش هوای سرد اروپایی از عرض های بالاتر در پشت این ناوه می شود. از طرفی زبانه های کم فشارسودانی به همراه باد مداری غربی و کانون نم ویژه و صعود بسیار مناسب، جنوب غرب کشور را در بر گرفته و پرفشار جنب حاره درشمال آفریقا باعث ریزش هوای سرد از عرض های بالاتربه پشت این کم فشار شده است. یک جریان غالب جنوبی نصف النهاری باعثوزش و انتقال رطوبت به همراه ناوه ی شکل گرفته بر روی غرب ایران و بارش شدید در منطقه مورد نظر شده است.

کلمات کلیدی:
بارش سنگین، سینوپتیک، کانون های رطوبت، کم فشار سودانی، استان خوزستان

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/534833/