پایداری تشکل های آب بران در ایران ( موانع و محدودیت ها )

Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 940

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

WHEC02_091

تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1395

Abstract:

در دنیای امروز، بسیاری از دولت ها به ویژه کشورهای در حال توسعه مانند ایران دریافته اند، که عامل اصلی رویارویی با بحران آب در بخش کشاورزی از ناتوانی آنها در بخش مدیریت همه جانبه شبکه های آبیاری و نادیده انگاشتن بهره برداران در عرصه مدیریت آب نشات گرفته است. از این رو واگذاری نقش فعال به مردم، ایجاد و تقویت تشکل های آب بران در خصوص مدیریت آب از ارکان اساسی برای رسیدن به توسعه پایدار در این بخش محسوب می شود. یکی از ایراداتی که همواره به اینگونه تشکل ها می توان وارد نمود، این است که علیرغم تاکید بر افزایش تعداد و توسعه کمی آنها، آنچنان که باید و شاید در امر ارتقاء کیفیت و ثبات تشکل ها اقدامی صورت نگرفته است. همین اغماض، نیاز به تامل در مورد بررسی نقاط ضعف و محدودیت های ساختاری و بازنگری قوانین تشکل های آببران را ضروری می سازد. به همین منظور، این نوشتار به بررسی موانع موجود به روش کیفی و مبتنی بر تجربه، مشاهده مشارکتی و مصاحبه های عمیق در فرایند صورت گرفته از بررسی ها و مطالعات انجام شده توسط مهندسین مشاور پورآب طی پروژه های ایجاد و ساماندهی تشکل های مردمی در زمینه ی منابع آب در مناطق مختلف کشور، که طی سال های اخیر در قالب پروژه های واگذار شده از سوی وزارت نیرو به این مشاور محول گردید، پرداخته است. بررسی ها و تجارب به دست آمده نشان می دهد، آنچه که تا کنون باعث شکست و ناکامی تشکل های آب بران شده است، وجود برخی موانع در ابعاد اجتماعی، فرهنگی و ساختاری- قانونی است که از پایداری این نوع از تشکل ها در دراز مدت ممانعت نموده و موجب می گردد که تشکل ها چندی پس از تشکیل و قبل از رسیدن به قوام و پایداری لازم منحل و یا نوعاً منفعل گردند. لذا در این نوشتار به شناسایی این موانع پرداخته و سپس با ارائه راهکارهای مرتبط به تعدیل و کاهش این محدودیت ها پرداخته شده است.

Authors

لیلا سالاری

کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه شیراز و کارشناس مطالعات اجتماعی و مشارکت مردمی، شبکه های آبیاری و زهکشی مهندسین مشاور پورآب

سیروس آرمان

کارشناس ارشد سازه های هیدرولیکی دانشگاه شیراز و مدیر عامل مهندسین مشاور پور آب

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • افشار، نسرین _ زرافشانی، کیومرث.(389 1). تحلیل تمایل به مشارکت ...
  • امید، محمدحسین، اسکندری، غلام‌حسین، شبانعلی فمی، حسین و اکبری.(1388). واکاوی ...
  • بقایی، حمید، کردانی، محمد، سروستانی، مسلم، بقایی، لیلا و پروین، ...
  • تقی‌پور، میلاد، عباسی، عنایت، چیذری، محمد و حیدری، علی قلی.(1392). ...
  • شاهرودی، ع و چیذری.م. 1385. تعاونی آب بران راهکاری در ...
  • قیصری، حمیده، ابراهیمی، اسماعیل، سعید، صالحی(1392). بهره‌گیری از مشارکت آب‌بران ...
  • مسلمی، عبدالرضا _ فضلی، هوشنگ.(393 1). مطالعه ایجاد تعاونی آب‌بران ...
  • علوی، راشد(1389). امکان‌سنجی استقرار نظام‌بهره‌برداری مشارکتی از منابع آب و ...
  • عطایی، پوریا و ایزدی، نسیم. (1393). تحلیل مسئولیت‌های تشکل‌های آب‌بران ...
  • کمیته ملی آبیاری _ زهکشی ایران .(1389). تجارب جهانی در ...
  • نمایش کامل مراجع