CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی و مطالعه نقوش صخره ای مناطق شمال غرب ایران جهت بهره وری های فرهنگی، هنری و گردشگری (نمونه موردی روستای عقربلو و غار کرفتو)

عنوان مقاله: بررسی و مطالعه نقوش صخره ای مناطق شمال غرب ایران جهت بهره وری های فرهنگی، هنری و گردشگری (نمونه موردی روستای عقربلو و غار کرفتو)
شناسه ملی مقاله: NCAI02_134
منتشر شده در دومین همایش ملی باستان شناسی ایران در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

الیاس صفاران - استادیار گروه هنر دانشگاه پیام نور
ثریا شوقی بابانظر - دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر دانشگاه پیام نور

خلاصه مقاله:
نقوش صخره ایی از کهن ترین و ماندگارترین نشانه ها و اسناد بجا مانده از انسان دوران پیش از تاریخ هستند.مناطق شمال غرب ایران به لحاظ فراوانی هنرهای صخره ای، به ویژه سنگ نگاره ها، بسیار غنی هستند و آثار فراوانی از این هنر کهن در نقاط مختلف استان های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل و کردستان کشف شده است که بسیاری از آن ها هنوز مورد پژوهش جدی قرار نگرفته اند. در این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی و استفاده از ابزارهای اسنادی و میدانی، نقوش صخره ای روستای عقربلو واقع در استان آذربایجان غربی و مجموعه غار کرفتو واقع در استان کردستان با هدف معرفی ظرفیت های فرهنگی و هنری و گردشگری آن مورد مطالعه قرار گرفتند. در مناطق مورد نظر در مجموع بیش از 90 مورد تصویر به صورت کنده کاری بر روی صخره کوه سرخ عقربلو و غار کرفتو شناسایی شده است. سنگ نگاره های این مناطق نه تنها دارای نقش مایه های متنوع انسانی، حیوانی و نمادین هستند، بلکه از نظر قدمت نیز اهمیت بسزایی دارند و می توانند اطلاعات مفیدی را درباره وجوه مختلف زندگی بشر ارائه دهند. همچنین این حوزه ی وسیع می تواند فرصت مغتنمی را در جهت افزایش بهره وری های هنری و توسعه گردشگری کشور ایجاد نماید.

کلمات کلیدی:
نقوش صخره ای ، شمال غرب ایران ، روستای عقربلو، غار کرفتو

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/541090/