بررسی شاخص های ارزیابی وضعیت روسازی فرودگاه ها، امکان سنجی فنی و اقتصادی آنها برای ایران و پیشنهاد گزینة مناسب

Publish Year: 1387
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 4,927

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

SACAM01_009

تاریخ نمایه سازی: 9 تیر 1387

Abstract:

حمل و نقل یکی از پایه های اساسی توسعة اقتصادی و اجتماعی هر کشور است، به نحوی که پیشرفت در هر یک از حالات سه گانه آن - زمینی، هوایی و دریایی - بی شک، زمینة شکوفایی های بی شماری را در آن کشور سبب خواهد شد. امروزه، با توجه به افزایش روزافزون جمعیت، رشد صنعت و رونق تجارت جهانی، بحث جابجایی و انتقال مسافر و کالا در حداقل زمان، موضوع گسترش و بهبود حمل و نقل هوایی از اهم برنامه های مدیریتی هر کشور است. در این میان داشتن تسهیلات مطلوب فرودگاهی، از جمله روسازی مناسب، می تواند بسترساز رشد و توسعه باشد. از این رو سامانة مدیریت روسازی فرودگا هها، به عنوان ابزاری برای تدوین سیاستهای کلی در خصوص مدیریت تسهیلات پروازی، در بسیاری از کشورها پیاده سازی شده است. یکی از بخش های مهم سامانة مدیریت روسازی فرودگاه ها، توانایی بررسی رفتار روسازی در طول زمان است. این توانایی نیازمند یک روند ارزیابی هدفمند، منظم و تکرارپذیر است. برای انجام این روند هدفمند، شاخص هایی برای اندازه گیری وضعیت روسازی فرودگاه وجود دارد که از جمله آن می توان به شاخص خدمت دهی روسازی (PSI) ، شاخص وضعیت روسازی (PCI) و ....که هر یک دارای مزایا و معایبی هستند، اشاره نمود. در این تحقیق تلاش بر آن بوده که با جمع آوری طیف نسبتاً جامعی از اطلاعات موجود دربارة تعدادی از شاخص های پرکاربردتر در این زمینه، به بررسی و مقایسة آنها پرداخته شود. با عنایت به شرایط اقتصادی، مدیریتی، تسهیلاتی و... ایران، مناسب ترین شاخص در خصوص ارزیابی روسازی فرودگاه، شاخص PCI و روند اجرایی آن به صورت کیفی می باشد.

Keywords:

شاخص وضعیت روسازی (PCI) , شاخص کنترل نگهداری (MCI) , شاخص خدمت دهی روسازی (PSI) , نشانة ناهمواری بین المللی (IRI) , ارزیابی و درجه بندی سطح روسازی (PASER)

Authors

محمود عامری

دانشیار دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران

محمدرضا میرزاحسینی

دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد گرایش راه و ترابری، دانشگاه علم و صنعت ایرا