بررسی خصوصیات اکولوژیکی و امکان زراعی کردن گیاه دارویی و صنعتی باریجه ( Ferula gummosa) در شرایط آب و هوا یی مشهد

Publish Year: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 4,815

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

BAGHBANI04_093

تاریخ نمایه سازی: 21 تیر 1387

Abstract:

باریجه یکی از گیاه مهم صادراتی بوده که در صنایع داروسازی، عطر و ادکلن سازی و همچنین در صنایع چسب و جواهر سازی کار برد فراوان دارد. تا کنون در استان خراسان، حدود 27 رویشگاه باریجه شناسایی گردیده است. مساحت رویشگاهها حدود 171500 هکتار بوده و میزان بهره برداری صمغ از مراتع استان خراسان سالانه به 100 تن می رسد که درآمد ناخالص حاصله حدود مبلغ یک میلیاردریال برآورد می گردد. دامنه ساز گاری باریجه بسیار بالا بوده، بطوریکه درمنطقه جنگل پسته شور لق سرخس در ارتفاع 650متری و درارتفاعات شاسکوه منطقه قاین و دردامنه ارتفاعی بین 2000 تا 2800 متر مشاهده گردید. این گیاه در شیب های شمالی، جنوبی، شرقی و غربی مشاهده میگردد. باریجه در خاکها ی نیمه عمیق، عمیق با بافت سبک دیده می شود. مطالعات اکولوژیکی نشان داد که بهترین رویشگاه گیاه در شیب های شمالی در ارتفاع 2000 تا 4000 متر با خاک عمیق، زهکشی شده و آهکی با مواد آلی زیاد می باشد. شیب مناطق مورد بررسی بین 30 درصد در منطقه گرو کلات و 70 درصد در منطقه جوزک بجنورد بود. عمده ترین تیپ های گیاهی در مناطق تحت بررسی که باریجه بعنوان یک گونه همراه خود نمایی می کند شامل: Artemesia aucheri, Agropyron spp., Artemisa kopetdaghensis, Festuca ovina , Artemesia kopetdaghensis, Juniperus sp., Poa bulbosa, pestacia vera, Agropyron spp و گیاهان مجاورباریجه در رویشگاههای مختلف شامل زیره سیاه، ریواس، بنه، انجیر وحشی، شیرین بیان، خاکشیر, آنغوزه، ‌ارغوان، بومادران، افدرا، کلپوره، گل ماهور، علف چای، چای چوپان، دوای شیخ علی و آویشن برگ باریک می باشند. پس از بررسی های مقدماتی در عرصه برای تعیین درجه حرارت مطلوب جوانه زنی, بذور جمع آوری شده در آزمایشگاه در درجه حرارت های 5, 10, 15, 20 و 25درجه سانتی گراد قرار داده شدند.در مدت 35 روز ازروند جوانه زنی بذرها یادداشت برداری گردید. هیچیک از تیمارها جوانه نزدند. در ادامه بررسی های جوانه زنی، بذرها بعد از 45-50روز در درجه حرارت معمولی یخچال (5-4 درجه سانتیگراد) حدود 50% جوانه زدند.برای کشت در مزرعه 4 تیمار تاریخ کاشت (آذر, دی, بهمن, اسفند) در نظر گرفته شد و بذور در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی (81-82) در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان در مشهد کشت گردیدند. آنا لیز واریانس تیمارهای تاریخ کاشت اختلاف بسیار معنی دار(در سطح 1%)را نشان داد و مقایسه میانگین با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن حاکی از آن بود که درصد سبز شدن و استقرار گیاه در تاریخ کاشت آذر ماه بیشتر از بقیه تاریخها بود.

Authors

محمد علی عسکر زاده

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان

براتعلی غلامی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان

عبدالکریم نگاری

کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • سالار، نجاتعلی.1376. بررسی روش های کاشت و تکثیر باریجه. مرکز ...
  • عسکرزاده، محمد علی. 1379. بررسی اثرات تخریبی بهره برداری در ...
  • میر حیدر، حسین. 1373. معارف گیاهی . جلد (6). دفتر ...
  • Bruneton, j. 1995. Ph _ acognocy, Medicinal plant.L avoisier publishing, ...
  • نمایش کامل مراجع