ارزیابی ژنوتیپ‌های پیشرفته عدس در کشت پائیزه و بهاره در شرایط دیم.

Publish Year: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 984

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_038

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

Abstract:

در ایران در بین حبوبات، عدس پس از نخود از نظر سطح زیر کشت و تولید مقام دوم را داراست. کشت مداوم ارقام با عملکرد پائین و واکنش ضعیف نسبت به نهاده ها و دامنه سازگاری اندک، همچنین عدم ثبات عملکرد و حساسیت نسبت به تنش‌های زیستی و غیر زیستی را میتوان در پائین بودن عملکرد عدس دیم مؤثر دانست. طبق مطالعات انجام شده در مناطق مدیترانه‌ای عملکرد عدس در کشت زمستانه به طور معنی داری بیشتر از کشت بهاره بوده است. از آنجا که منشاء لاین‌های مورد استفاده در این آزمایش از ایکاردا بوده و نیز در ایستگاه‌های مختلفی در کشور مورد بررسی قرار گرفته و انتخاب شده‌اند، امکان کشت پائیزه این لاینها نیز می‌توانست جالب توجه باشد. از این رو این مجموعه ژنوتیپ‌ها علاوه بر کشت معمول بهاره به صورت پائیزه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار (همانند آزمایش بهاره) در شرایط دیم شمال خراسان کشت گردید. صفات مورد بررسی در این آزمایش‌ها شامل تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی ، درصد پوشش، ارتفاع بوته، وزن صددانه و عملکرد دانه بود. پس از اتمام یادداشت‏برداریها، تجزیه مرکب داده‏های ‏آزمایش به وسیله رایانه انجام گرفت. در کشت بهاره بین لاینهای مورد آزمایش اختلاف آماری معنی‌داری مشاهده گردید. بیشترین میزان عملکرد دانه در این آزمایش مربوط به لاین ILL 590 بود. در آزمایش پائیزه با وجود این که میانگین عملکرد این لاین تا 678 کیلوگرم در هکتار افزایش پیدا کرد اما بالاترین عملکرد مربوط به لاین ILL 6434 با 758 میانگین کیلوگرم در هکتار بود. از لحاظ صفت زودرسی، در هر دو آزمایش بهاره و پائیزه لاین ILL 6212 از سایر لاینها زودرس‌تر بود. این لاین همچنین از نظر صفت تعداد روز تا گلدهی نیز برتر از سایر لاینها بود. این آزمایش نشان داد که در مناطق دیمکاری شمال خراسان و اقلیم‌های مشابه در صورت وجود لاین‌های مقاوم یا متحمل به سرما امکان کشت پائیزه یا زمستانه عدس وجود دارد.

Authors

علی اکبر محمودی

عضو هیئت علمی (مربی پژوهش) مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • باقری، عبدالرضا ؛ احمد نظامی؛ علی گنجعلی و مهدی پارسا. ...
  • گلوی، محمد. 1370. مطالعه اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته ...
  • مروی، حمید. 1374. بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته ...
  • موسسه تحقیقات دیم کشور. 1381. نتایج تحقیقات مدیریت منابع. موسسه ...
  • _ 29 و30 آبان 1384- مشهد _ فردوسی مشهد ...
  • نمایش کامل مراجع