بررسی ریخت شناسی پیچان رودها در پایین دست سدهای تنظیمی با استفاده از تکنیک-های RS و GIS(مطالعه موردی: رودخانه زاینده رود در پاییندست سد تنظیمی زاینده رود)

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 546

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

IALE02_073

تاریخ نمایه سازی: 5 بهمن 1395

Abstract:

مطالعات تغییرات مورفولوژیک رودخانه ها، بخصوص رودخانه هایی که دبیی سیلابی آنها توسط سدها مهارمی شود، معمولا زمان بر و در بازه های زمانی بلندمدت میسر می باشد. برای آنکه بتوان به وضوح این تغییرات را مشخص کرد، استفاده از عکس های ماهواره ای تهیه شده در بازه های زمانی و روشی های کارتوگرافی سودمند خواهد بود. در این پژوهشی، تغییرات مورفولوژیک رودخانه زاینده رود در پایین دست سد زاینده رود، بین دو ایستگاه هیدرومتری سد تنظیمی و پل زمان خان، بر اساس ۳ سری تصاویر ماهواره Landsat از سال ۱۹۸۰ تا صورت بسط خطی اشباع شده به همراه فیلترگذاری با فیلتر بارزسازی لبه به عنوان روشی مناسب در تعیین مرز بیری آب و زمین تشخیص داده شد. در مرحلهٔ بعد، مسیر رود خانه در محیط نرم افزار 10.2 ArcGIS وارد شدہ و پارامترهای هندسی رودخانه مانند طول موج، طول دره، ضریب خمیدگی، زاویهٔ مرکزی و شعاع دایره مماس بر قوسی ها، برای بررسی تغییرات از روش برازش دایره های مماس بر قوسی رودخانه استفاده شد. همچنین، تجزیه و تحلیل های آماری روی پارامترهای هندسی، در نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان می دهد که از سال ۱۳۶۵ تا کنون تعداد پیچشی ها از ۸۴ به ۹۳ مورد افزایش یافته است. همچنین، ضریب خمیدگی از ۲/۰۴ به ۲/۵ افزایشی یافته و شعاع انحنای رودخانه و طول موج پیچشی ها به ترتیب ۵ و ۱۱/۴ درصد کاهش پیدا کرده است. به طور کلی، رودخانه در هر دوره از انحنای قوسی های خود کاسته و پیج ها به سمت پایین دست جابه جا شده اند. از مهمترین عوامل این پدیده می توان به ساخت و سازهای حاشیه و حریم رودخانه اشاره کرد که روند طبیعی رودخانه را بر هم زده است. در مناطق صادق آباد، چم خلیفه و چم عالی، به دلیل افزایش شیب، فرساش دیواره ها به حداکثر می رسد که باید برای حفاظت کناره های این رودخانه از فرسایش روش های کنترلی اتخاذ گردد.

Authors

محسن جواهری طهرانی

دکتری سازه های هیدرولیکی، کارشناس ارشد شرکت مهندسین مشاور زایندآب

بابک ابراهیمی

دکتری جغرافیای طبیعی ژئومورفولوژی، مدیر دفتر برنامه ریزی آب شرکت آب منطقه ای اصفهان

شکوفه نعمت الهی

دانشجوی دکتری ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی، " راهنمای مطالعات ریخت ...
  • مقصودی م.، س. شرفی و ی. مقامی، "روند تغییرات الگوی ...
  • شایان س. و ه. دهستانی, "تحلیل عوامل تاثیرگار بر تغییرات ...
  • Hossain, M. A. _ T. Y. Gan and A. B. ...
  • Li, , J. M. E. Donselaar, S. E. Hosseini Aria, ...
  • Gartner, P., M. Forster, A. Kurban and B Kleinschmit, "Object ...
  • نمایش کامل مراجع