تأثیر سطوح مختلف شوری آب آبیاری و نیتروژن بر عملکرد گیاه منداب (Eruca sativa L.)

Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 643

This Paper With 7 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

ICCSR01_122

تاریخ نمایه سازی: 5 بهمن 1395

Abstract:

به منظور بررسی اثر شوری و نیتروژن بر روی عملکرد منداب، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات شوری واقع در شهرستان صدوق بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح شوری آب آبیاری (2 ،7 و 14 دسیزیمنس بر متر) به عنوان فاکتور اصلی و سه سطح نیتروژن (0 ،50 و 100 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری آب آبیاری، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد روغن و محتوای پتاسیم اندام هوایی به طور معنی داری کاهش یافت و در مقابل، محتوای سدیم اندام هوایی و نسبت سدیم به پتاسیم به طور معنیداری افزایش یافت. افزایش نیتروژن نیز عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد روغن و محتوای پتاسیم را به طور معنی داری افزایش داد و در مقابل محتوای سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم را کاهش داد. افزایش نیتروژن از سطح 0 به 50 و 100 کیلوگرم در هکتار بهترتیب باعث افزایش 90 درصدی و 63/1 برابری در عملکرد دانهی منداب شد. بیشینه عملکرد دانه به میزان 33/1255 کیلوگرم در هکتار در تیمار شوری آب آبیاری 2 دسیزیمنس بر متر و کاربرد 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و کمینهی آن به میزان 46/276کیلوگرم در هکتار، در تیمار شوری 14 دسی زیمنس بر متر و بدون کاربرد نیتروژن بهدست آمد. عملکرد دانه با افزایش شوری از سطح 2به 14 دسیزیمنس بر متر در تیمار عدم کاربرد نیتروژن 51/46درصد کاهش یافت، در صورتیکه این کاهش عملکرد در تیمارکاربرد100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، 47/31 درصد بود. کاربرد نیتروژن به عنوان عاملی است که توانست خسارت ناشی از شوری را تا حدی جبران نماید.

Authors

محمدجواد روستا

دانشیار بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

سمیرا قانعی بافقی

دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

حسین غدیری

استاد بخش زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

سیدعبدالرضا کاظمینی

دانشیار بخش زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :