CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

نقش علم هواشناسی و فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدیریت بحران و ریسک بلایای طبیعی و آشنایی با استاندارد NFPA16000 (استاندارد برنامه تداوم شغل و مدیریت بحران- حوادث)

عنوان مقاله: نقش علم هواشناسی و فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدیریت بحران و ریسک بلایای طبیعی و آشنایی با استاندارد NFPA16000 (استاندارد برنامه تداوم شغل و مدیریت بحران- حوادث)
شناسه ملی مقاله: DMHSE03_057
منتشر شده در سومین کنفرانس ملی مدیریت بحران و HSE در شریان های حیاتی، صنایع و مدیریت شهری در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

وحید شیرزاد - دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر- گرایش هوش مصنوعی
نوید شیرزاد - کارشناس ارشد عمران- گرایش مهندسی زلزله

خلاصه مقاله:
ایران یکی از کشور هایی است که بنا به موقعیت زمین شناسی و جغرافیایی خود در معرض انواع حوادث طبیعی چون زمین لرزه، سیل،طوفان، زمین لغزش و خشکسالی قرار دارد. وقوع انواع حوادث طبیعی گذشته از اینکه توسعه پایدار کشور را با مشکل مواجه می سازد،همواره تلفات جانی و مالی فراوان و جبران ناپذیری به کشور تحمیل می کند.با افزایش روز افزون نیازها، انتظارات، اطلاعات و تحولاتمختلف زیست - محیطی و تکنولوژیکی، به یکباره جوامع بشری دچار نوعی تزلزل و التهاب وپیچیدگی خاصی می شوند و پیامد آن بروزرویدادها و بحران های مخاطره انگیزی است که جز با مدیریتی مدبرانه و مبتنی بر دانش امکان خروج از این بحرانها وجود ندارد. با توسعهفناوری اطلاعات و ارتباطات که رویکردهای جدیدی را در بحث مدیریت باز کرده است، نقش این فناوری در مدیریت بحران نیز پررنگ ترشده است. امروزه سرمایه گذاری های اندک در بخش پیش بینی هواشناسی گاهی منجر به بازدهی چندین برابر در مدت زمان کوتاه میشود. همچنین استانداردهای ایمنی و مقابله با مخاطرات در سطح جهان، پس از جنگ جهانی دوم گسترش قابل توجهی داشته اند که هماکنون در طراحی صنایع ایمن مورد استفاده قرار می گیرند. شاخص ترین استاندارد در این حوزه NFPA می باشد که از آن در تهیه مجموعه استاندارد IPS بالاخص بخش ایمنی استفاده شده.در سال های اخیر تدوین ضوابط و طرح های مدیریت بحران در صنایع کشورمورد توجه ویژه ای قرار گرفته است. در این نوشتار ضمن معرفی سیستم های اطلاعاتی حیاتی مقابله با بحرانها به کشف برخی استانداردهایایمنی معتبر جهانی و ملی با شاخص های مدیریت بحران پرداخته ،همچنین به نقش فناوری اطلاعات ،هواشناسی و رسانه ها و تاثیری کهدر مراحل مختلف مدیریت بحران می توانند داشته باشند، اشاره می شود. سپس بطور خلاصه با روشهای مدیریت فعالیت های بعد از وقوعبلایا، نظیر امداد و بازسازی یا همان مدیریت انفعالی آشنا می شویم.

کلمات کلیدی:
هواشناسی، مدیریت بحران، بلایای طبیعی، ریسک، فناوری اطلاعات ، استاندارد NFPA

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/561708/