مقایسه وضعیت کشاورزی حوضه آبخیز دریاچه ارومیه در دو مقطع 1393 و 1382

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 425

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

ICULC01_048

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1396

Abstract:

مسایل پیچیدهی زمان ما، فعالیتها و راه حلهای میان رشتهای و چه بسا چند رشتهای میطلبد، به طوریکه در مطالعه رابطهی کشاورزی با محیط، به عنوانی از علوم به نام جغرافیای کشاورزی نیاز پیدا میکنیم. این علم همانند سایر علومی که در شاخهی جغرافیای کاربردی طبقهبندی میشوند با کلی نگری و اخذ تجربیات از گذشته تا حال، موضع گیری آگاهانهای در برابر آینده دارد. طی بیست سال اخیر تراز دریاچه ارومیه به طور متوسط سالانه با افت 40 سانتی متری مواجه بوده است و با توجه به عمق کم دریاچه، این میزان افت تراز منجر به خشکی درصد قابل ملاحظهای از سطح دریاچه شده است. در حال حاضر بسیاری از کارکردهای اکولوژیکی و اقتصادی- اجتماعی دریاچه و تالابهای حاشیهای آن مختل گردیده و خسارت محسوس و نا محسوس این اختلال نه تنها طبیعت منطقه بلکه معیشتهای محلی و جوامع انسانی را تحت تاثیر قرار داده است. شرایط کنونی دریاچه پیامد رشد نا متوازن و توسعه ناپایدار در حوضه آبریز آن و برداشت بی رویه از منابع آب تجدید پذیر حوضه به ویژه در دو دهه اخیر میباشد.مجموعه عوامل انسانی و طبیعی چنین شرایطی را برای پهناورترین دریاچه داخلی ایران به همراه داشته است به عبارت بهتر عدم جریان آب کافی به دریاچه در سالیان اخیر منجر به تشدید روند کاهش تراز دریاچه و کاهش سطح آن گردیده است. تداوم روند فعلی خشک شدن دریاچه ارومیه بر بهداشت و سلامت جوامع محلی، وضعیت اقلیم و منابع آب، منابع اقتصادی منطقه (تولیدات کشاورزی و...)، تنوع زیستی و محیط طبیعی دریاچه و نواحی اطراف آن و وضعیت اجتماعی تاثیر داشته و خواهد داشت. به عقیده کارشناسان مهمترین راهبردی که میتواند این دریاچه را از وضعیت بحرانی نجات دهد، باید از درون حوضه منشاء بگیرد، زیرا علل اصلی خشکی و افت سطح آن در محدودهی آن قرار دارد. سه عامل اصلی موثر در خشکی دریاچه عبارتند از:- برداشت بیش از حد مجاز از منابع تجدید پذیر حوضه.- توسعه (رشد) نا متوازن بخش کشاورزی در حوضه.- تغییرات اقلیمی و چند موردخشکسالی. طبق نتایج حاصل از آخرین تجزیه و تحلیلهای صورت گرفته مبتنی بر نتایج آماربرداری وزارت نیرو، بخش کشاورزی با مصرف 89 درصد از منابع آبی حوضه، همانند سایر حوضههای آبریز کشور، بزرگترین مصرف کننده آب در سطح حوضه میباشد. (رجبی هشجین، 1394 :9(

Authors

احد بشیری

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی

عقیل خالقی

دانشجوی دوره دکترای جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تبریز،

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • امان پور، سعید، انیس، کاکا دزفولی، (1394)، تحلیلی بر شاخص‌های ...
  • تقیلو، علی اکبر، و همکاران، (1392)، « تحلیل توسعه یافتگی ...
  • رجبی هشجین، مهدی، (1394)، گزارش ضرورت احیای دریاچه ارومیه علل ...
  • سردار شهرکی، علی و همکاران، (1391)، تعیین سطوح توسعه یافتگی ...
  • ، موسسه پژوهش‌های برنامه ریزی اقتصادکشاورزی _ توسعه روستایی وزارت ...
  • عطائی، محمد، (1389)، « تصمیم گیری چند معیاره فازی»، شاهرود: ...
  • محمدی یگانه، بهروز و همکاران، (1391)، « اثرات کاهش سطح ...
  • مرکز آمار ایران، (1394)، «نتایج تفصیلی سرشماری کشاورزی سال 1393 ...
  • نمایش کامل مراجع