با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این Paper را که دارای 10 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
Authors
Abstract:
هدف از این پژوهش بررسی تاثیر افزودن فیلر بر عملکرد آسفالت حفاظتی اسلاری سیل است. در این پژوهش برای کاهش هزینه ها، حداقل درصد قیر امولسیون انتخاب و سپس با استفاده از آزمایش هایی مانند سایش در شرایط مرطوب، بارگذاری چرخ و جابجایی افقی و قایم، تاثیر افزودن سیمان تیپ یک و آهک هیدراته و ترکیبی از آن دو در عملکرد مخلوط بررسی شد. قیر مورد استفاده در ساخت مخلوط اسلاری سیل این پژوهش از نوع کندشکن (CMS-2) بودتا تاثیر استفاده از آن به جای نوع مرسوم دیرشکن (CSS) در زمان شکستن و کارایی مخلوط مشخص شود. نتایج این پژوهش نشان داد که در مجموع آهک هیدراته تاثیر مثبت و سیمان و مخلوط آهک هیدراته و سیمان تاثیر منفی برعملکرد مخلوط دارد. قیر امولسیون کندشکن زمان شکستن مخلوط را کاهش، ولی مقدار آب اضافه برای تامین کارایی لازم را افزایش می دهد.
Keywords:
اسلاري سيل، فيلر، قير امولسيون، آسفالت حفاظتي
Paper COI Code
برای لینک دهی به این Paper می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت Paper در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/613391/
How To Citation:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این Paper ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:ثقفی، مهدی و طباطبایی، نادر،1394،بررسی تاثیر افزودن فیلر برعملکرد آسفالت حفاظتی اسلاری سیل،هفتمین همایش قیر و آسفالت ایران،تهران،،،https://civilica.com/doc/613391
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این Paper اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، ثقفی، مهدی؛ نادر طباطبایی)
برای بار دوم به بعد: (1394، ثقفی؛ طباطبایی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مPaperقاله لینک شده اند :Research Info Management
اطلاعات استنادی این Paper را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی Paper
مشخصات مرکز تولید کننده این Paper به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- تاثیر استفاده از میان لایه حاوی پودر لاستیک بر روی کاهش ترک های انعکاسی در روسازی آسفالتی
- استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در مدیریت روسازی راه
- بررسی خستگی و پیر شدگی قیر در مخلوط آسفالت
- استفاده ازمصالح بازیافتی آسفالت rap درلایه اساس روسازی
- یک الگوریتم سریع بر پایه مسیر برای مسایل تخصیص ترافیک
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
New Papers
- مقایسه بازتاب نور خورشید از سطح لایه های آسفالتی رنگی با استفاده ازآزمایش میدانی
- بررسی آزمایشگاهی اثر نفوذ رواناب در عملکرد بستر ماسه ای روسازی آسفالت متخلخل
- ارزیابی اثر بارگذاری دینامیکی بر ضرایب شدت تنش روسازی آسفالتی ترک خورده با استفاده از المان محدود
- مطالعه خصوصیات مخلوطهای آسفالتی دارای قیر معدنی و زایکوترم
- تاثیر نانو لوله های کربنی بر روی قیرهای تولیدی شرکت نفت پاسارگاد
This Papers recently indexed in civilica
Share this page
More information about COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.