CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

نقش فضای سبز شهری در کاهش آسیب پذیری ناشی از مخاطرات طبیعی با تاکید بر سیل، با استفاده از GIS) نمونه موردی: شهر نکا)

عنوان مقاله: نقش فضای سبز شهری در کاهش آسیب پذیری ناشی از مخاطرات طبیعی با تاکید بر سیل، با استفاده از GIS) نمونه موردی: شهر نکا)
شناسه ملی مقاله: ATTITTDE02_014
منتشر شده در دومین کنگره بین المللی زمین، فضا و انرژی های پاک با محوریت مدیریت منابع طبیعی ، کشاورزی و توسعه پایدار در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

عارفه رمضانی حاجی محله - دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد واحد نور
صدرالدین متولی - دکترای ژیومورفولوژی، دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور،

خلاصه مقاله:
امروزه اهمیت و نقش فضای سبز شهری در حیات شهرها و پایداری آنها و تاثیرات فیزیکی و طبیعی آن درسیستم شهری و بازدهیهای مختلف اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی آن انکارناپذیر است؛ تا آنجا که کاربری فضای سبز در شهرها و سرانه آن یکی از مباحث اساسی در برنامهریزی و مدیریت شهری تلقی میشود.همچنین؛ سکونتگاههای بشر از دیر باز با وقوع سوانح طبیعی، پذیرای آسیبهای جانی و مالی زیادی شده است و با گذر زمان و افزایش بارگذاریهای کالبدی و جمعیتی در شهرها، اثرات مخرب بلایای طبیعی دوچندان گردیده است. هدف از پژوهش حاضر، نقش فضای سبز شهری در کاهش آسیب پذیری ناشی از مخاطرات طبیعی با تاکید بر سیل، با استفاده از GIS در شهر نکا بوده است . تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش تحقیق، توصیفی - پیمایشی و بصورت مقطعی می باشد. شهر نکاء به عنوان جامعه آماری تحقیق بوده که طی آن با مراجعه به مراجع ذیربط؛ اطلاعات مربوط به کاربری اراضی و آسایش اقلیمی این شهر(اطلاعات مربوط به فضای سبز شهری و سیل) جمع آوری گردید . اطلاعات مورد نیاز جمع آوری از و طریق نرم افزار CHOICE EXPERT مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج نشان داد که ضریب تاثیر شاخص پوشش گیاهی با وزن نهایی محاسبه شده 435 0 ، /بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده و بعد از آن شاخص حریم رودخانه با وزن نهایی 0/21 ، شاخص حریم پای کوه با وزن نهایی 157 0 ، /نفوذ پذیری خاک با وزن نهایی 112 0 /و کاربری اراضی با وزن نهایی 086 0/قرار داشته اند. نتیجه نهایی این بوده که: با توجه به محاسبات و اطلاعات نقشه ها پوشش گیاهی شهر نکا نتوانسته تاثیر قابل توجهی در کاهش سیلابهای خطرناک داشته باشد و با توجه به مساحت نوا حی بزرگ کشاورزی و مساحت جنگلهای متراکم و با تراکم متوسط و مساحت کل شهر، می شود استنباط کرد که میزان و مساحت فضای سبز شهر نکا هم برای کاهش و جلوگیری سیل کافی و موثر نبوده است. در نهایت بر اساس یافته های تحقیق؛ پیشنهادات کاربردی ارایه گردید.

کلمات کلیدی:
فضای سبز شهری، آسیب پذیری، سیل، GIS ، شهر نکاء ،مخاطرات طبیعی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/623518/