تاثیر مصرف پیشرویشی تعدادی از علف کشهای متداول بر روی جمعیت علفهایهرز، خصوصیات رویشی، گل و بنه زعفران (.L sativus Crocus )

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 369

This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPP-30-1_013

تاریخ نمایه سازی: 17 مرداد 1396

Abstract:

به منظور ارزیابی عکسالعمل زعفران به علفکشهای متداول آزمایشی در سال زراعی 91 -1390 در مزرعه ای واقع در روستای شهن آباد شهرستان زاوه استان خراسان رضوی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با هشت تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل شش علف کش متریبوزین (850 گرم در هکتار)، اکسی فلورفن (یک لیتر در هکتار)، ایوکسینیل (5/1 لیتر در هکتار)، اتالفلورالین (3 لیتر در هکتار)، تریفلورالین (2 لیتر در هکتار) و کلریدازون + دسمدیفام (5 کیلو + 5 لیتر در هکتار) به همراه شاهد وجین شده و شاهد بدون وجین بودند که به صورت پیش رویشی و همزمان با سله شکنی مصرف شدند. صفات اندازهگیری شده شامل تعداد گل، وزن تر و خشک گل و کلاله ،وزن خشک برگ زعفران، تعداد و وزن بنهها، نوع علفهایهرز و وزن تر و خشک کل علفهای هرز غالب بود. نتایج آزمایش نشان داد در بین تیمارهای علف کش بیشترین تعداد گل تولیدی (6/16 عدد در متر مربع) و وزن کلاله خشک زعفران (67/75 میلیگرم در متر مربع) مربوط به علفکش متریبوزین بود البته بین این تیمار و تیمار اکسی فلورفن تفاوت آماری وجود نداشت. کمترین تعداد گل (67/7 عدد در متر مربع) و وزن خشک کلاله (67/13 میلی گرم در متر مربع ) در تیمار علفکش اتالفلورالین مشاهده شد. در کنترل علفهای هرز باریک برگ علفکشهای متریبوزین و کلریدازون+دس مدیفام به ترتیب بیشترین تاثیر را داشتند. در کنترل علفهای هرز پهنبرگ بالاترین تاثیر مربوط به تیمار کلریدازون+ دس مدیفام و کمترین آن مربوط به ایوکسینیل بو د. کمترین خسارت بر روی وزن کل بنه به ترتیب در تیمارهای متریبوزین و اتالفلورالین مشاهده شد . بیشترین کاهش وزن بنه نیز در تیمار کلریداوزن + دسمدیفام مشاهده گردید. هیچ کدام از تیمارها روی تولید بنه با وزن 0 تا 3 ،6 تا 9 و بالاتر از 9 گرم تاثیر منفی نداشتند و تنها وزن بنههای با اندازه 3تا 6 گرم تحت تاثیر قرار گرفت. کمترین تاثیر منفی در تولید بنههای 3 تا 6 گرمی مربوط به تیمار متریبوزین و بیشترین تاثیر منفی در تولید بنههای 3تا 6 بعد از تیمار شاهد بدون وجین مربوط به کلریداوزن+ دسمدیفام بود. با توجه به نتایج حاصله کاربرد پیش رویشی علفکش متریبوزین در مزارع زعفران به میزان 850 گرم در هکتار به دلیل کمترین خسارت به زعفران و بنه های آن و بیشترین اثر در کنترل علفهای هرز باری ک برگ و کنترل نسبی علف های هرز پهن برگ توصیه می شود.

Authors

رضا صدرآبادی حقیقی

استادشناسایی و مبارزه با علف های هر زگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، ایران

محمدباقر قنادطوسی

دانش آموخته کارشناسی ارشد شناسایی و مبارزه با علف های هر زگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، ایران