CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مکان یابی مخازن ذخیره آب با استفاده از GISو روش تصمی مگیری چند معیاره TOPSIS(مطالعه موردی: جنوب استان سیستان و بلوچستان)

عنوان مقاله: مکان یابی مخازن ذخیره آب با استفاده از GISو روش تصمی مگیری چند معیاره TOPSIS(مطالعه موردی: جنوب استان سیستان و بلوچستان)
شناسه ملی مقاله: JR_SEPEHR-25-100_001
منتشر شده در شماره ۱۰۰ دوره ۲۵ فصل زمستان در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی جوزقی - کارشناس ارشد مهندسی آب، دانشکده عمران، دانشگاه صنعتی شریف
ابوالفضل شمسایی - استاد گروه مهندسی آب، دانشکده عمران، دانشگاه صنعتی شریف

خلاصه مقاله:
با توجه مطالعات اخیر، در سال 2025 ، کمبود آب در کشورهای فقیر که منابع محدودی دارند و جمعیت آنها به سرعت درحال افزایش است، نمود بیشتری پیدا خواهد کرد. بنابراین یک طرح درازمدت برای حفظ منابع آب لازم است. احداث سدهای مخزنی بزرگ بر روی رودخانه های دایمی کشور یکی از مهمترین طرح ها است و مرحله اصلی برای اجرای این طرح انتخاب مکان مناسب در حوزه آبریز م یباشد. هدف از این مطالعه، کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی و توسعه روش تصمیم گیری چندمعیاره تاپسیس 3 برای انتخاب و رتبه بندی محل احداث سد در منطقه جنوبی استان سیستان و بلوچستان م یباشد. با نظر کارشناسان و داده های موجود معیارهای تعیین مکان بهینه شامل معیارهای زمین شناسی، کاربری اراضی، رسوب، کیفیت آب، فرسایش، آب های زیرزمینی و هیدرولوژی انتخاب گردیده اند. برای مشخص کردن میزان اهمیت معیارهای ورودی از روش وز ندهی نسبتی استفاده شده است. در ابتدا با پیاده کردن الگوریتم تاپسیس در محیط نرم افزار ArcGIS لایه ای تحت عنوان نزدیکی نسبی به را هحل ایده آل که دارای مقادیر بین صفر و یک می باشد، ایجاد شده است. سپس با مدل سازی مسیر جریان آب و بررسی شرایط توپوگرافی منطقه و انجام محاسبات مربوط به ارتفاع و طول تاج سد و اعمال محدودیت حجم مخزن، 15 گزینه که پتانسیل احداث سد در آنها وجود دارد، انتخاب و در آخر با یافتن مقادیر هر گزینه در لایه ایجاد شده، گزینه ها رتبه بندی شد هاند. با توجه به نتایج بدست آمده گزینه A که نمایانگر سد کهیر است، با امتیاز 0/85 بهترین گزینه انتخابی و گزینه -P سمت شرق محدوده- با امتیاز 0/47 بدترین گزینه می باشد و همچنین در بین سدهای احداث شده در منطقه سد پیشین با امتیاز 0/62 بدترین سد انتخاب گردید و گزینه K با امتیاز 0/67 بر روی شاخه سمت راست رودخانه سرباز به عنوان گزینه پیشنهادی انتخاب گردید

کلمات کلیدی:
تاپسیس ، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سد ArcGIS

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/667252/