CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارتباط سطح سواد سلامت با خودکارآمدی بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهرستان گرگان در سال 1393

عنوان مقاله: ارتباط سطح سواد سلامت با خودکارآمدی بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهرستان گرگان در سال 1393
شناسه ملی مقاله: JR_JDN-3-2_003
منتشر شده در شماره ۲ دوره ۳ فصل تابستان در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

شیدا رفیع زاده قره تپه - کارشناسی ارشد پرستاری، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
بهشته طبرسی - مربی، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، واحد علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
سعید حسن جانی - کارشناس بهداشت محیط، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
مرجان رضوی - کارشناسی ارشد پرستاری، واحد توسعه تحقیقات بالینی، مرکز آموزشی درمانی ۵ آذر، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.

خلاصه مقاله:
مقدمه و هدف: دیابت ، یکی از شایع ترین بیماری های مزمن متابولیک است و سواد سلامت فراتر از توانایی خواندن و نوشتن (سواد عمومی) افراد می باشد و منعکس کننده مراقبت های بهداشتی بیمار است. خودکارآمدی باوری است که فرد درمورد توانایی های خود برای اجرای رفتارها و نتایج رفتاری خود دارد. هدف این مطالعه تعیین رابطه سطح سواد سلامت با خودکارآمدی در بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهرستان گرگان بوده است.مواد و روشها: در یک مطالعه توصیفی – همبستگی 100 نفر به صورت تصادفی ساده از میان افراد مبتلا به دیابت در سال 1393 انتخاب شدند . یافته ها از طریق پرسشنامه دموگرافیک، سواد سلامت و خودکارآمدی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش براساس آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی ( آزمون رگرسیون خطی ، رگرسیون چندگانه و آزمون آنالیزواریانس) انجام گرفت.یافتهها: میزان سواد سلامت86/7+ 21/9 به میزان مرزی و خودکارآمدی 18/7 + 6/13 به میزان متوسط بود. بین سواد سلامت با تحصیلات((P=0/01، شغل (P=0/02) و دسترسی به منابع اطلاعاتی((P=0/01 ارتباط معنی داری مشاهده شد و همچنین سطح خودکارآمدی با تحصیلات (P=0/01)، شغل (P=0/001) و دسترسی به منابع اطلاعاتی((P=0/04 ارتباط معنی داری داشت. به طوری که سواد سلامت با خودکارآمدی ارتباط معنی داری داشت((p0/01 , r = 0/72و با افزایش سواد سلامت خودکارامدی بیشتر گردید.بحث و نتیجه گیری: سواد سلامت در مبتلایان به دیابت و خودکارآمدی آنها، نقش مهمی در پیش بینی سلامت این بیماران دارد. اهمیت و ضرورت توجه به سواد سلامت و خودکارآمدی در مداخلات آموزشی که برای ارتقای خودمراقبتی در بیماران دیابتی انجام می شود به خوبی ثابت کرده که تو جه به سطح سواد سلامت و خودکارآمدی در بیماران به عنوان عامل تاثیرگذار و ضروری به نظر می رسد.

کلمات کلیدی:
سواد سلامت، خودکارآمدی، دیابت

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/705262/