بررسی تنوع ژنتیکی جمعیت های گیاه دارویی بادرشبی Dracocephalum moldavica L در شمال غرب ایران با استفاده از نشانگرهای مولکولی ISSR

Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 265

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

BAGHBANI09_503

تاریخ نمایه سازی: 21 اردیبهشت 1397

Abstract:

کاوش در خصوصیات ژنتیکی جمعیت های گیاهی و انتخاب نمونه های برتر از درون آنها، گام مهمی در فرآیند اصلاح گیاهان دارویی در جهت تامین مواد اولیه داروسازی گیاهی محسوب می شود. در پژوهش پیش رو تنوع ژنتیکی جمعیت های کشت شونده مختلف بادرشبی Dracocephalum moldavica L در شمال غرب ایران با استفاده از نشانگر مولکولی ISSR به منظور بهرهبرداری در پروژه های اصلاحی مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع از تعداد 14 آغازگر مورد مطالعه، در مجموع 94 باند با وضوح بالا تولید گردید که از این تعداد 10 باند یک شکل مونومورف و84 باند دارای چندشکلی (پلیمورفیسم) بودند. تعداد باندهای چندشکل بین 4-8 باند به ازای هر آغازگر و با میانگین 6 متفاوت بود. تجزیه خوشه ای به روش UPGMA بر اساس ماتریس تشابه ژنتیکی جاکارد و با استفاده از نرم افزار NTSYS انجام گردید که بر این اساس جمعیت های کشت شونده بادرشبی به دو گروه اصلی بر مبنای نشانگر ISSR تقسیم شدند. در گروه اول دندروگرام، توده های بادرشبی از جمعیت های کشتیبان،توپراق قلعه، باغچاجوق، نقده آذربایجان غربی جهانگیر و حکم آباد آذربایجان شرقی قرار گرفتند. همچنین جمعیت هایی از کشتیبان (آذربایجان غربی)، جهانگیر و روستای شیراز (آذربایجان شرقی) در گروه دوم جای گرفتند. داشتن شناخت روی تنوع ژنتیکی میتواند در مدیریت ژرمپلاسم های گیاهی و طراحی برنامه های مناسب جهت بهره برداری مستقیم یا اصلاح گیاه بادرشبی سودمند باشد. در جمع بندی کلی، نتایج این تحقیق بیانگر وجود تنوع نسبتا قابل توجه در جمعیت های بادرشبی دو استان واقع در شمال غرب ایران می باشد که می تواند در برنامه های اصلاحی مورد توجه قرار گیرد.

Authors

سیده فاطمه برقعی

دانشجوی دکتری گیاهان دارویی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران،

علی عزیزی

استادیار گروه باغبانی دانشگاه بوعلی سینا، همدان،

جواد هادیان

استادیار پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی شهید بهشتی،

فرشته مسکنی

دانش آموخته کارشناسی ارشد گیاهان دارویی دانشگاه بوعلی سینا، همدان