CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی نقش مایه ها در قالی های فارس و بهره گیری از آن ها در تصویرگری ( نمونه موردی: تصویرگری داستان ماهی خوار و خرچنگ از کتاب کلیله و دمنه )

عنوان مقاله: بررسی نقش مایه ها در قالی های فارس و بهره گیری از آن ها در تصویرگری ( نمونه موردی: تصویرگری داستان ماهی خوار و خرچنگ از کتاب کلیله و دمنه )
شناسه ملی مقاله: CSIA01_076
منتشر شده در اولین کنفرانس ملی نمادشناسی در هنر ایران با محوریت هنرهای بومی در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

مطهره رستایش - دانشجوی کارشناسی ارتباط تصویری، دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز
معصومه فرخی - کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز
شهریار اسدی - عضو هییت علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز

خلاصه مقاله:
نقوش موجود در قالی به نوعی تاریخی مصور یا مستنداتی از افکار، اندیشه ها، شادی، غم، ترس و دغدغه های پیشینیان است. نقش ها و تصاویری با ریشه ای محکم و استوار که در عین انتزاع، سالیان سال حتی با وجود کوچ های پیاپی و همجواری با بسیاری مناطق شهری همچنان اصالت خود را حفظ کرده اند و حامل پیام های فرهنگی، هنری و اجتماعی از روزگاران گذشته می باشند. این نقوش اغلب مفاهیمی اسطوره ای دارند و می توانند منبع بسیار مهمی برای بسیاری از کارهای گرافیکی و به خصوص تصویر گری باشند. این پژوهش با هدف شناسایی و حفظ هویت اصیل فرهنگ ایرانی و غنای تصویری فرش های ایرانی که دنیایی از انتزاع و و تصویرسازی های غنی است، به روش توصیفی نقوش قالی های فارس را مورد بررسی قرار می دهد. پژوهش حاضرکه به روش کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است، ضمن مطالعه، بررسی و دسته بندی نقوش قالی های فارس، به استخراج و آنالیز نقوش پرداخته است. این نقوش به دلیل اصالت و انتزاعی که دارند، دارای قابلیتی ذاتی برای استفاده در کارهای گرافیکی به خصوص تصویرگری می باشند که در این راستا داستان ماهی خوار و خرچنگ از کتاب کلیله و دمنه انتخاب شده و تصویرگری آن ارایه می گردد.

کلمات کلیدی:
نقش مایه، قالی فارس، تصویرگری، کلیله و دمنه، داستان ماهی خوار و خرچنگ

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/748232/