CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

سنجش آسیب پذیری سازه ای بافت فرسوده شهری در برابر مخاطرات، با رویکرد پدافند غیر عامل ( مطالعه ی موردی: بافت فرسوده مرکزی کلان شهر اهواز)

عنوان مقاله: سنجش آسیب پذیری سازه ای بافت فرسوده شهری در برابر مخاطرات، با رویکرد پدافند غیر عامل ( مطالعه ی موردی: بافت فرسوده مرکزی کلان شهر اهواز)
شناسه ملی مقاله: JR_SEPEHR-26-104_012
منتشر شده در شماره ۱۰۴ دوره ۲۶ فصل زمستان در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

حسین حاتمی نژاد - دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران
یعقوب ابدالی - دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی، دانشگاه تهران
سارا الله قلی پور - کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران

خلاصه مقاله:
امروزه در پی تغییرات سریع شهرها، بخشی از بافت های شهری به علت فرسودگی و ناکارآمدی نتوانسته اند ارتباطی مناسب با محیط خود و خدمات دهی به بهره برداران برقرار کنند. وجود سطح گسترده بافت فرسوده یکی از مهم ترین چالش های مدیران شهری، شهرسازان و معماران می باشد، زیرا عدم توجه به این بافت ها موجب زوال شهر و توسعه ناهمگون آن و ایجاد شهرهای نوپا در حاشیه شهر قدیمی می گردد. منطقه یک شهر اهواز به این علت که بخش قابل توجهی از مشکلات شهر اهواز در این منطقه نمود عینی یافته است و بخش مرکزی به دلیل گستردگی بیش از حد بافت فرسوده و روند فرسودگی شدید در آن به عنوان قلمرو مورد پژوهش انتخاب شد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف توسعه ای -کاربردی و از لحاظ روش شناسی توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. برای دستیابی به اهداف تحقیق، شاخص های اسکلت ساختمان، جنس مصالح، تعداد طبقات و قدمت ساختمان استخراج شد. برای کشف روند الگوها از ابزار Regression و برای وزن دهی به لایه ها در داده های فضایی از روش خود همبستگی فضایی موجود در نرم افزار Geoda استفاده شد. همچنین برای بررسی آسیب پذیری بافت فرسوده از روش (Aneslin Local Morans) از ابزار Cluster & Outlier Analysis از مجموعه ابزارهای موجود در Spatial Statistics Tools مربوط به نرم افزار Arc GIS استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد 45/83 درصد مساحت در بازه آسیب پذیری متوسط تا زیاد قرار دارد و گویای این است که بخش زیادی از بافت فرسوده در محدوده مرکزی شهر اهواز به نوعی نیازمند برنامه ریزی پدافند غیرعامل می باشد.

کلمات کلیدی:
آسیب پذیری، سازه، Regression، بافت فرسوده، Anselin Local Morans، پدافند غیر عامل، اهواز

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/764353/