Year: 1397
Publish place: National Conference on Social Development
COI: SDCO01_067
Language: PersianView: 145
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این Paper را که دارای 16 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
Authors
Abstract:
هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی راهکارهای تقویت انضباط اجتماعی در کارکنان سازمان تامین اجتماعیشهرستان شوشتر می باشد.این تحقیق از حیث هدف، کاربردی و از لحاظ نوع تحقیق توصیفی میباشد.جامعه آماریاین تحقیق عبارتند از خبرگان، کارشناسان در سازمان تامین اجتماعی شوشتر می باشد که تعداد آنها 20 نفر بوده واین افراد خبره به روش کاملا هدفمند شناسایی و انتخاب می شوند.تحقیق حاضر از نوع طرح های تحقیق آمیختهمیباشد، بر این اساس ابتدا با استفاده از رویکرد کیفی مصاحبه و مطالعات نظری راهکارهای تقویت انضباط اجتماعیشناسایی والگوی اولیه ای برای خبرگان طراحی گردید و پس از ارایه به خبرگان و حذف عوامل ضعیفتر و اعمالتغییرات لازم، مجددا الگو برای مرتبه دوم به خبرگان ارایه گردید. پس از اجماع نظر خبرگان درمورد راهکارهای تقویتانضباط اجتماعی الگوی نهایی تایید گردید. در این تحقیق از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است و به صورتگرفتن مصاحبه ساختارمند با خبرگان و پرسشنامه در بین جامعه آماری خبرگان سازمان تامین اجتماعی شوشتر بودهاست. به منظور اولویت بندی عوامل شناسایی شده تقویت انضباط اجتماعی کارکنان در سازمان تامین اجتماعیشهرستان شوشتر از تکنیک تصمیم گیری MCDM با کمک تکنیک آماری AHP استفاده شده است. نتایج رتبه بندی متغیرها نشان می دهد آگاهی مدیران ارشد از اهمیت انضباط اجتماعی با میانگین وزنی. 285 رتبه اول، رضایتشغلی مدیران ارشد در فرآیندانضباط اجتماعی با میانگین وزنی. 171 رتبه دوم ،مشارکت گروهی کارکنان در فرآیندانضباط اجتماعی با میانگین وزنی. 164 رتبه سوم، انگیزش کاری و بالارفتن انضباط اجتماعی با میانگین وزنی. 111 رتبهچهارم ،ساختار سازمانی با میانگین وزنی. 087 رتبه پنجم ، فرهنگ سازمانی با میانگین وزنی. 074 رتبه ششم، تعهدسازمانی با میانگین وزنی. 059 رتبه هفتم و ارزیابی صحیح منطقی در فرآیند انضباط اجتماعی با میانگین وزنی. 048رتبه هشتم است.
Keywords:
اولويت بندي، تقويت انضباط اجتماعي، انگيزش كاري، سازمان تامين اجتماعي، شهرستان شوشتر
Paper COI Code
برای لینک دهی به این Paper می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت Paper در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/830831/
How To Citation:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این Paper ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:مکوندی، فواد و مولوی مقدم، رضا و صداقت، حسین،1397،شناسایی و اولویت بندی راهکارهای تقویت انضباط اجتماعی در کارکنان،کنفرانس ملی توسعه اجتماعی،اهواز،،،https://civilica.com/doc/830831
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این Paper اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1397، مکوندی، فواد؛ رضا مولوی مقدم و حسین صداقت)
برای بار دوم به بعد: (1397، مکوندی؛ مولوی مقدم و صداقت)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
Research Info Management
اطلاعات استنادی این Paper را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی Paper
مشخصات مرکز تولید کننده این Paper به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- شناخت حکومت ها از منظر عدالت اجتماعی در دیدگاه حضرت علی (ع) و نهج البلاغه
- بررسی منشور اخلاقیات سازمانی با بهره گیری از کلام امیرمومنان در نهج البلاغه
- شاخص های تصمیم گیری اخلاقی مدیران از دیدگاه نهج البلاغه
- بررسی مولفه های حقوق شهروندی در عهدنامه مالک اشتر و تاثیر آن بر نظم اجتماعی
- جایگاه اعتدال و نقش آن در تکامل انسان از منظر امام على علیه السلام در نهج البلاغه
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
New Papers
- پیش بینی آمادگی به اعتیاد براساس ابراز وجود، کارکرد خانواده و تعهد به مدرسه دردانش آموزان پسر
- مقایسه باورهای فراشناخت، تنظیم هیجانی و کنترل فکر در افراد موفق و ناموفق درترک مت آمفتامین
- اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر نگرانی آسیب شناختی زنان متقاضی طلاق باعلایم اختلال اضطراب فراگیر(GAD)
- تاثیر آموزش گروهی مبتنی بر کیفیت زندگی بر عزت نفس و خودکفایی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد
- اثربخشی آموزش گروهی مدل گاتمن بر کاهش گرایش به طلاق در زنان خیانت دیده
This Papers recently indexed in civilica
Share this page
More information about COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.