CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی عوامل موثر بر تقاضای انرژی در بخش حمل و نقل دریایی ایران با استفاده از روش های اقتصادسنجی (مطالعه ی موردی: اداره کل بندر و دریانوردی خرمشهر)

عنوان مقاله: بررسی عوامل موثر بر تقاضای انرژی در بخش حمل و نقل دریایی ایران با استفاده از روش های اقتصادسنجی (مطالعه ی موردی: اداره کل بندر و دریانوردی خرمشهر)
شناسه ملی مقاله: JR_TRJ-13-4_010
منتشر شده در شماره 4 دوره 13 فصل زمستان در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

رضا دریساوی بهمنشیر - دانشجوی دکتری، پردیس بین الملل دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
علی اکبر ناجی میدانی - دانشیار، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
مهدی خداپرست مشهدی - دانشیار، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
نرگس صالح نیا - استادیار، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

خلاصه مقاله:
حمل و نقل دریایی، شالوده و زیربنای اصلی تجارت و عنصر اصلی زنجیره تامین کالاست. در این زنجیره، بنادر به عنوان عامل تحریک اقتصاد کشورها و حلقه ارتباطی میان حمل و نقل دریایی و زمینی، تداوم جریان کالا و خدمات را تضمین کرده و ارزان ترین راه تبادل کالا را در اختیار تجار و صاحبان کالا قرار می دهند. بندر خرمشهر در شمال غربی خلیج فارس و در جنوب غربی کشور ایران و در همسایگی جنوب شرقی کشور عراق (مرز زمینی شلمچه) در محل تلاقی رودخانه های اروندرود و کارون در استان خوزستان واقع شده است. در این تحقیق با بررسی تغییرات قیمت سوخت (انرژی) در کرایه حمل و نقل دریایی کالا در بندر خرمشهر سعی شده است میزان تاثیرگذاری هرکدام از عوامل موثر بر تغییر هزینه های کرایه حمل شناسایی و بررسی شود. این پژوهش براساس اطلاعات سالانه سری های زمانی 1375 تا 1391 می باشد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد قیمت سوخت کشتی با نرخ کرایه حمل و نقل دریایی کالا نسبت مستقیم دارد، تقاضای حمل و نقل دریایی کالا با افزایش قیمت سوخت کشتی نسبت عکس دارد، میزان مصرف سوخت با وزن کالای جابه جا شده (تن/ مایل) نسبت مستقیم دارد و افزایش تعداد شناورها با نرخ کرایه حمل و نقل دریایی نسبت معکوس دارد.

کلمات کلیدی:
قیمت سوخت، حمل و نقل دریایی، کالا، بندر خرمشهر، اقتصاد سنجی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/834527/