پتانسیل یابی منابع آب زیرزمینی با استفاده از تصاویر ماهواره و GIS و تلفیق لایه های اطلاعاتی به روش تحلیل سلسله مراتبی ( AHP )

Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 777

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

WRM07_031

تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1398

Abstract:

ارزیابی منابع آب زیرزمینی در مناطق خشک بدون اطلاعات کافی یکی از چالش های بزرگی است که منطقه کوهستانی جنوب شرقی شاهرود واقع در استان سمنان را نیز در بر می گیرد در این پژوهش برای دستیابی به مناطق با پتانسیل آب زیرزمینی از سیستم اطلاعات جغرافیایی ( GIS )، سنجش از دور ( RS ) و تحلیل سلسله مراتبی ( AHP ) استفاده شده است از مدل رقومی ارتفاعی SRTM جهت تهیه لایه شیب، جهت شیب و آبراهه ها استفاده گردید. نقشه زمین شناسی با تکنیک پردازش تصویر و اعمال روش های تحلیل مولفه اصلی PCA ، شکست کاهش نویز MNF و نسبت باندی R(7/5)؛G(6/5)؛B(2/4) به دست آمد و با روش Maximum Likelihood Classification کلاسه بندی و با نقشه زمین شناسی ایران به عنوان مرجع مقایسه گردید. برای کسب خطواره ها از فیلترهای جهتی سابینز، الگوریتم SOBEL و تحلیل مولفه اصلی استفاده و در نهایت با نقشه زمین شناسی ایران و تصاویر ماهواره ای مقایسه و گسل های منطقه استخراج گردید. لایه های اطلاعاتی گسل، لیتولوژی، شیب، جهت شیب، آبراه ها، مقدار بارندگی و نوع بارش با روش AHP وزن دهی و در محیط GIS هم پوشانی گردید و در نهایت نقشه پتانسیل منابع آب زیرزمینی منطقه به 3 دسته ضعیف، خوب، عالی کلاسه بندی شد نتیجه نشان داد که سنگ های آهکی پتانسیل خوبی برای منابع آب زیرزمینی هستند.

Keywords:

پتانسیل آب زیرزمینی , سیستم اطلاعات مکانی (GIS) , سنجش از دور (RS) , تحلیل سلسله مراتبی ( AHP ) , تحلیل مولفه اصلی (PCA) , شکست کاهش نویز (MNF)

Authors

محمدرضا رنجبری

کارشناسی ارشد مدیریت منابع آب، دانشکده عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود

رمضان واقعی

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود

بهناز بیگدلی

استادیار گروه نقشه برداری، دانشکده عمران، دانشگاه صنعتی شاهرود