تاثیر پرایمینگ بذر روی برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیک سه رقم گندم در شرایط آزمایشگاه و گلخانه
Publish place: Plant production and genetics، Vol: 1، Issue: 1
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 589
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWR-1-1_006
تاریخ نمایه سازی: 5 خرداد 1398
Abstract:
به منظور بررسی اثر تیمارهای پرایمینگ بذر بر برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیک سه رقم گندم نان شامل ریژاو، سرداری و کریم، مطالعه ای در شرایط آزمایشگاه و گلخانه در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1395 انجام شد. در این مطالعه، 40 تیمار پرایمینگ، شامل پرایمینگ هورمونی، اسموپرایمینگ، پرایمینگ غذایی، هیدروپرایمینگ با آب مقطر یک بار تقطیرشده و یک تیمار شاهد بدون پرایم موردبررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد در کشت آزمایشگاهی، اثر متقابل رقم و پرایمینگ بر صفات اندازه گیری شده در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. در شرایط کشت گلخانه ای اثر متقابل رقم و پرایمینگ بر وزن خشک ریشه در سطح احتمال 1 درصد معنی دار گردید ولی برای وزن خشک اندام هوایی در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. بر اساس رتبه بندی میانگین ها، بالاترین رتبه درصد جوانه زنی در رقم سرداری همراه با تیمارهای 100 میلی گرم بر لیتر آسکوربیک اسید حاصل گردید. بیشترین وزن خشک اندام هوایی به ترتیب مربوط به رقم ریژاو همراه با تیمارهای سالیسیلیک اسید 150 میلی گرم بر لیتر، آسکوربیک اسید 100 میلی گرم بر لیتر و 5/1 میلی گرم بر لیتر 24 - اپی براسینولید بود. در شرایط آزمایشگاهی، بالاترین رتبه طول ریشه چه به رقم کریم مربوط بود که در تیمار پرایمینگ 5/0 میلی گرم بر لیتر 24- اپی براسینولید حاصل گردید. تیمارهای مناسب پرایمینگ در این تحقیق بر اساس مجموع صفات اندازه گیری شده، تیمارهای هورمونی جیبرلیک اسید و 24- اپی براسینولید، تیمارهای غذایی اوره با غلظت های 2 و 4 گرم در لیتر، سولفات روی با غلظت های 1/0 و 3/0 درصد و آسکوربیک اسید با 100 میلی گرم بر لیتر، تیمار اسموپرایمینگ شامل پلی اتیلن گلیکول 4000 با پتانسیل 3/2- و 9/2- بار، کلرید پتاسیم 100 میلی مولار و هیدروپرایمینگ با آب مقطر یک بار تقطیرشده تعیین گردید. با توجه به توسعه ریشه های رقم سرداری توسط تیمارهای هورمونی به ویژه جیبرلیک اسید این تیمار برای شرایط کم آبی مناسب تر خواهد بود.
Keywords:
Authors
کیانوش صفری
کارشناس تحقیقات کشاورزی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه
یوسف سهرابی
دانشگاه کردستان دانشکده کشاورزی گروه زراعت و اصلاح نباتات
عادل سی و سه مرده
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
شهریار ساسانی
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :