ارزیابی کارایی و مطالعه دامنه میزبانی مگس بذرخوار Urophora xanthippe (Dipt.: Tephritidae) برای کنترل بیولوژیک علف هرز تلخه در شهرستان بیرجند

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 348

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_BIO-5-2_013

تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1398

Abstract:

به منظور ارزیابی کارایی مگس بذرخوار تلخه Urophora xanthippe (Dipt.: Tephritidae) در کنترل علف هرز تلخه از طریق تخریب بذور آن، سه آزمایش جداگانه در سال 1390 به ترتیب در مزرعه، گلخانه و آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام گرفت. آزمایش اول بمنظور بررسی توانایی مگس بذرخوار U. xanthippe در تخریب بذور و کاهش تعداد بذور تولیدی در علف هرز تلخه و دو آزمایش بعدی برای تعیین دامنه میزبانی و تعیین ترجیح غذایی انجام شد. نتایج نشان داد که در گیاه تیمار، میانگین تعداد بذور در غوزه های مورد حمله (01/0± 35/6) و غوزه هایی که مورد حمله قرار نگرفته بودند (01/0± 83/11) با یکدیگر اختلاف معنی دار داشت. همچنین میانگین تعداد کل بذر (شامل بذر سالم و خسارت دیده) اختلاف معنی داری در بین بوته های تیمار (تحت خسارت مگس بذرخوار) با میانگین 02/1±82/11 و شاهد (حفاظت شده با استفاده از توری) با میانگین 02/1±77/29 داشت. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که حمله مگس بذرخوار باعث تخریب حدود 01/0±64 درصدی بذور در گیاه تلخه در شرایط طبیعی شد. با توجه به پتانسیل بالای مگس بذرخوار در کاهش تعداد بذر و همچنین محدود بودن دامنه میزبانی آن، می توان از این حشره به عنوان عامل کنترل بیولوژیک تلخه در قالب کنترل تلفیقی این گونه علف هرز مورد استفاده قرار گیرد.

Authors

بهروز خلیل طهماسبی

دانشجوی دکتری علوم علف های هرز دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

سعید مودی

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

غلام رضا زمانی

دانشیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

قربانعلی اسدی

استادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Davis ES, Fay PK, Chicoine TK, Lacey CA (1993) Persistence ...
  • Linda MW, Carol BR (2005) Biology and biological control of ...
  • Sheley RL, Jacobs JS, Carpinelli M E (1998) Distribution, biology, ...
  • Zand A, Rahimian-Mashhsdi H, Kochaki A, Khalghani G, Mousavi SK, ...
  • نمایش کامل مراجع