بررسی مقدماتی طغیان آفت شب پره شمشاد در جنگلهای استان مازندان

Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 641

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

ISCCDCE05_093

تاریخ نمایه سازی: 31 تیر 1398

Abstract:

شمشاد Buxus hyrcana Pojark. (Buxaceae) یکی از درختان پهن برگ و همیشه سبز و از گونه های نادر جنگل های هیرکانی بوده و در فهرست گونه های ممنوع القطع در ایران می باشد. برگ درختان شمشاد براق و چرمی است. این گونه سایه پسند بوده و به صورت توده های متراکم و بطور غالب آمیخته در زیر آشکوب درختان بلوط، ممرز، انجیلی، افرا و. قرار دارد. این گونه درختچه ای از ارتفاعات پایین در مناطق جلگه ای تا ارتفاع 1600 متری سطح دریا از منطقه آستارا در استان گیلان تا بخش هایی از استان گلستان انتشار دارد (9). آفت شب پره شمشاد Cydalima perspectalis (Walker) (Crambidae) خطرناک ترین آفت درختان شمشاد در برخی از کشورهای دنیا است. آفت مذکور بومی کشورهای آسیای شرقی است و درحال حاضر در آسیا در کشورهایی مانند آذربایجان، گرجستان، چین، ژاپن، کره و هندوستان حضور دارد. در کشورهای اروپایی اولین بار در سال 2007 در آلمان و سپس در هلند مشاهده شد (11). در حال حاضر در کشورهای سوئیس، فرانسه، انگلستان، یونان، ایتالیا، ترکیه، اسلوونی، اسپانیا، دانمارک، رومانی، بلژیک، چک، روسیه، اتریش و بلغارستان نیز وجود دارد (1، 2، 10) این آفت در سوئد سه نسل دارد و در دیگر کشورهای اروپایی حداقل دو نسل را می تواند کامل کند (8). در سوئد زمستان گذرانی آن به صورت لارو سن 3 می باشد (6). این آفت در سال 1395 برای اولین بار از شهرستان چالوس جمع آوری و شناسایی شد و در مدت کوتاهی بخش های وسیعی از شمشادستان های استان های شمالی کشور را آلوده کرد. در حال حاضر خسارت آفت در جنگل های شمشاد استان مازندران تهدید جدی محسوب می شود که در صورت غفلت، منجر به نابودی این گیاه با ارزش می شود. لذا این مطالعه به منظور بررسی جنبه های زیستی و راه های کنترل آفت شب پره شمشاد انجام شد.

Authors

محمدرضا بابایی

مربی پژوهشی، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران