مطالعه اثر اسانس های روغنی در کنترل آلودگی کپک های سبز و آبی در میوه پرتقال

Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 417

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JFM-6-3_002

تاریخ نمایه سازی: 27 شهریور 1398

Abstract:

پوسیدگی ناشی از کپک­های سبز و آبی (پنی­سیلیوم دیجیتاتوم، پنی­سیلیوم ایتالیکوم) از مهم­ترین بیماری­های پس از برداشت مرکبات به شمار می­آید. در این پژوهش، استفاده از چند اسانس روغنی (زیره سبز، آویشن شیرازی و نعناع) در کنترل کپک­های سبز و آبی در میوه پرتقال بررسی شد. میوه ارقام پرتقال والنسیا و محلی جیرفت با سوسپانسیون­های قارچی محلول­پاشی­شده و با کاغذ آغشته به اسانس­های روغنی در غلظت­های 1، 5/2 و 5 درصد، قارچ­کش تیابندازول 2 در هزار و کاغذ بدون اعمال هرگونه تیماری به­عنوان شاهد پوشش داده ­شدند. سپس میوه­های پرتقال در دمای 8 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90-85 درصد به ­مدت سه ماه نگه­داری ­شدند. اسانس روغنی زیره سبز در غلظت 5 درصد و اسانس روغنی آویشن شیرازی در غلظت­های 1، 5/2 و 5 درصد در کنترل کپک­های سبز و آبی موثر بودند و در مقایسه با تیمار قارچ­کش تیابندازول (2 در هزار) اختلاف معنی­داری نداشتند. تیمارهای حاوی اسانس نعناع دارای بیشترین درصد پوسیدگی ناشی از کپک­های سبز و آبی بودند. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که اسانس­های روغنی، طعم و مزه خاصی را در میوه ارقام پرتقال ایجاد نکردند. اسانس آویشن شیرازی در غلظت­های مختلف سبب بروز وضعیت ظاهری نامطلوبی در پوست میوه ارقام پرتقال شد و در نتیجه، امتیاز کمتری از لحاظ صفات حسی (بافت، قابلیت پذیرش کلی) دریافت کرد. بنابراین برای افزایش عمر نگه­داری ارقام پرتقال والنسیا و محلی جیرفت، استفاده از پوشش کاغذ مومی آغشته به اسانس روغنی زیره سبز در غلظت 5 درصد، پیشنهاد گردید.

Authors

ابوالفضل گلشن تفتی

استادیار، بخش تحقیقات مهندسی صنایع غذایی و فناوری های پس از برداشت، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش

غلامرضا برادران

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.